Kako psihički pregurati tmurne dane do pravog proleća?

Nemate energije, stalno vam se spava, gladni ste... Sve su ovo simptomi prolongirane zimske depresije

  • 1

Iako je proleće kalendarski stiglo, vremenske prilike ne idu tome u prilog. Napolju je sneg, a prema najavama meteorologa i u narednih desetak dana vreme će biti kišno, vetrovito i prohladno. Sve nas more umor, mrzovolja i glad. Kako se izboriti s tim?

Da li se osećate bespomoćni, iscrpljeni, bez energije i koncentracije, gladni, željni slatkih stvari i teških ugljenih hidrata poput krompira i hleba? Jesu li vam u ovom periodu hrana i spavanje jedine stvari koje vas zanimaju? Onda imate klasične simptome zimskog bluza ili jače verzije koja se naziva sezonski afektivni poremećaj (engleska skraćenica je SAD).

Zimski bluz podstiče tmurno nebo, a karakterišu ga pospanost, nizak nivo energije, žudnja za hranom, gojenje i smanjenje seksualne želje. Ako patite od zimskog bluza, to znači da možete da funkcionišete, ali se teže budite i spavate duže nego što je uobičajeno.

- Imate utisak da vam je sve teško, plačljivi ste, razdražljivi i uopšteno loše raspoloženi. S obzirom na to da se na poslu ne osećate potpuno razbuđeni, možete da imate i problema s koncentracijom - objašnjava Kris Tompson, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sautemptonu.

Zimski bluz pogađa oko 17 odsto ljudi, ali zahvaljujući baš dugoj i tmurnoj zimi, stručnjaci veruju da će ove godine taj broj biti veći i da će simptome osetiti i osobe na koje inače vreme ne utiče.

- Mnoge depresivne osobe obično primećuju da simptomi nestaju u ovo doba godine, ali s obzirom na vremenske prilike, mnogi se i dalje bore s depresivnom fazom. Problem je u tome što je ova zima tmurnija i duža nego prošle. Podaci o količini sunčanih sati ove zime su poražavajući, a nije mnogo pomogao ni pretežno siv i hladan mart - zaključuje dr Tompson.

Uzrok SAD-a je u nedovoljnoj količini svetla koja dopire do hipotalamusa, područja mozga koje reguliše proizvodnju melatonina, hormona koji kontroliše telesni časovnik i apetit, a takođe utiče na proizvodnju serotonina, hemijskog jedinjenja koje kontroliše raspoloženje.

Mnogi zdravstveni stručnjaci tvrde da bi SAD trebalo tretirati kao vrstu depresije - psihološkim terapijama i antidepresivima. Kada je u pitanju zimski bluz, simptomi obično nisu dovoljno jaki da bi se opravdalo lečenje, osim ako ne pogoršavaju druge zdravstvene probleme. Lekari savetuju da što više vremena provodite na svežem vazduhu i u fizičkoj aktivnosti.

Ipak, nisu svi uvereni da zimski bluz postoji, poput švedskog psihijatra dr Larsa Davidsona.

- Ne smatram da to što se se ljudi zimi osećaju lošije raspoloženi predstavlja posebnu bolest. Zima, hladi dani i tmurno vreme predstavljaju sastavni deo života i svi mi moramo da naučimo da se nosimo s tim. Međutim, ako simptomi počnu da imaju ozbiljan uticaj na vaš život, morate da se obratite lekaru - poručuje Davidson.

U međuvremenu, sve što nam preostaje jeste nada da će sunčano i toplo vreme nastupiti već za koji dan.

(Tpotal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA