Šest modnih detalja koji ugrožavaju zdravlje

Kako biste sačuvali zdravo telo i zdrav duh nije dovoljno da samo vežbate, hranite se kako treba i spavate osam sati dnevno. Verovali ili ne, postoje komadi odeće koji negativno utiču na zdravlje

  • 0

Postoje modni detalji koji negativno utiču na zdravlje, a da toga mnoge žene nisu svesne. Međutim, kako biste sačuvali svoje zdravlje, trebalo bi da pazite na ono što ćete kupiti i čuvati u svom garderoberu. Spasite se negativnih krpica koje vrebaju iz vašeg ormara i izbegavajte:

 

Tange

 

Mnogi se slažu s tim da "bapski" donji veš nije seksi. Međutim, dobro razmislite pre nego sledeći put kupite tange. Stručnjaci tvrde da noseći tange rizikujete da bakterije iz analnog otvora pređu u vaginalni, što može da uzrokuje gljivice i infekcije. Žene koje su sklone infekcijama trebalo bi da izbegavaju tange, a takođe se ne preporučuje ni nošenje donjeg veša od svile i neprirodnih materijala. Najbolji je, kažu stručnjaci, pamuk.

 

 

Sintetičke tkanine

 

Nisu sve sintetičke tkanine štetne, ali neke su jednostavno lošije za kožu od drugih. Poliester, najlon i spandeks mogu da izazovu iritaciju kože, odnosno dermatitis. Mnoge sintetičke tkanine nisu prozračne i mogu ozbiljno da naštete koži. Pre kupovine odeće obavezno pogledajte deklaraciju i sastav.

 

Teške torbe

 

Nošenje teške torbe iz dana u dan može da bude veliko opterećenje i da uzrokuje jake bolove u leđima. Ipak, nisu samo torbe rizične za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da su i teški rančevi izuzetno štetni za kičmu.

 

 

Japanke

 

Japanke su odličan izbor za plažu, bazen ili za tuširanje u teretani. Međutim, ortopedi ih nikako ne preporučuju za duže hodanje. Kad duže nosite japanke, mišići i tetive se previše naprežu pa može da dođe do zadebljanja i pucanja kože stopala, ali i do bolova u kukovima i donjem delu leđa. Takođe, trebalo bi da znate da sva ravna obuća izaziva naprezanje Ahilove tetive.

 

Nakit

 

Minđuše, pa čak i ogrlice, koje ste dobili na poklon verovatno izgledaju predivno, ali da li znate od kojeg su materijala napravljene? Najbolji način da izbegnete alergijske reakcije na nakit, uključujući crvenilo, osip i svrabež, je nošenje isključivo nakita od nerđajućeg čelika, titanijuma, žutog zlata ili srebra.

 

 

Štikle

 

Iako noge u visokim potpeticama izgledaju lepše, mnoga istraživanja su ukazala na njihovu štetnost. Žene koje često nose štikle često imaju problema sa umorom mišića, deformacijama i trajnim povredama stopala.

 

( Tamara Milić / haber.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA