Naučnici stvorili veštačko tkivo

Japanski stručnjaci su u laboratoriji uspeli da stvore veštačka mikrovlakna za reprodukciju funkcija živih tkiva

  • 0

Grupa japanskih istraživača uspela je da veštački napravi mikrovlakna, u čijem sastavu se nalaze proteini i ćelije, koja potom mogu da se savijaju i upliću da bi se reprodukovale određene funkcije živih tkiva.

Šodži Takeuči iz Instituta za industrijsku nauku u Tokiju i njegova ekipa uspeli su na taj način da stabilizuju tokom najmanje 13 dana nivo šećera u krvi kod miša obolelog od dijabetesa. Njemu je u bubreg ugrađeno jedno od tih mikrovlakana dugačko 20 santimetara sa ćelijama pankreasa koje luče insulin. Stvaranje ovih ćelijskih vlakana teklo je u više faza.

Naučnici, međutim, smatraju da bi proces mogao da bude usavršen primenom drugih tehnika sklapanja da bi se rekonstuisala složena tkiva.

- Ovako dobijena ćelijska mikrovlakna mogla bi na kraju da omoguće lekarima da in vivo rekonstruišu mišićna tkiva, krvne sudove ili nervne mreže - smatraju istraživači koji su objavili rezultate svojih radova u nedelju u britanskom naučnom listu "Nature Materials".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA