Pilula “tri u jedan” za zaražene HIV-om

Južnoafrička Republika danas je lansirala lek protiv side u jednoj dozi, kojim se znatno pojednostavljuje terapija te bolesti jer se svodi na uzimanje samo jedne tablete dnevno

  • 0

Kombinacija antiretroviralnih (ARV) lekova protiv side, “tri u jedan”, obezbeđena je po rekordno niskoj ceni i koštaće državu 89 randa (osam evra) po pacijentu mesečno.

- Sada smo zemlje gde su ARV lekovi najjeftiniji na svetu - ističe južnoafrički ministar zdravlja Aron Motsoaledi, dodajući da će zahvaljujući tome moći da se poveća broj Južnoafrikanaca zaraženih virusom side na terapiji.

Novu pilulu će tokom ovog meseca prvo početi da dobijaju HIV pozitivne trudnice i dojilje, oni zaraženi koji boluju i od tuberkuloze, kao i novooboleli.

Od 5,6 miliona stanovnika zaraženih HIV-om u Južnoj Africi je sada na terapiji ARV medikamentima 1,9 miliona, što je najveći broj među državama sveta. U poslednjih nekoliko godina se, zahvaljujući naporima južnoafričkih vlasti, očekivani životni vek zaraženih HIV-om u toj zemlji produžio za šest godina na 60 godina, a učestalost slučajeva prenošenja zaraze sa majke na novorođenčad je smanjena na ispod tri odsto.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA