TI GROZNI KRAJNICI: Izvaditi ih ili ne?

Stručnjaci imaju savet za čestu dilemu mnogih roditelja čija deca svake zime pate od teških upala grla

  • 0

Izvaditi krajnike ili je bolje ipak to ne činiti? Ovo je pitanje koje večno muči roditelje, a svako ima svoj savet. Najnovije finsko istraživanje sugeriše - izvadite ih!

Stručnjaci Univerziteta u Ulu ustanovili su da je upala grla za čak 40 odsto ređa kod osoba kojima su krajnici uklonjeni. U studiju su bili uključeni pacijenti s ponavljajućim faringitisom (upalom grla). Jedni su prošli operaciju uklanjanja krajnika (tonzilektomiju), dok su drugi još čekali svoj red na ovu operaciju. Ispostavilo se da  je u periodu od pet meseci nakon operacije samo 4 odsto ispitanika kojima su uklonjeni krajnici zatražilo pomoć lekara zbog upale grla.

Krajnici (tonzile ili mandule) specijalizovani su limfni čvorovi, smešteni u usnoj šupljini i ždrelu, a predstavljaju deo imunog sistema. Kada se upale, krajnici postanu crveni i otečeni, a na njihovoj površini mogu biti vidljive i bele tačkice (gnojni sekret). Upalu prati grlobolja i otežano gutanje, a ponekad oteknu limfni čvorovi na vratu. Upalu krajnika izazivaju i bakterije i virusi, a širenje bolesti je po pravilu kapljičnim putem (kašljanje i kijanje).

Najčešće indikacije za vađenje nepčanih krajnika su učestale ponavljajuće epizode akutnih upala (kliničke smernice su da se tonzilektomija preporuči deci i odraslima sa pet ili više upala krajnika godišnje), ali i hronična upala krajnika s hroničnim promenama tkiva uz konstantan bol u tom području.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA