Bol je moguće izmeriti!

Ovih dana je prvi put, pomoću magnetne rezonance mozga, zabeležen i izmeren nivo bola kod ljudi

  • 0

Tim američkih stručnjaka sa više univerziteta otkrio je kako da detektuje bol na snimcima mozga dobijenim magnetnom rezonancom. Ovaj postupak otvara put da u budućnosti bude moguće objektivno utvrditi jačinu tegoba i da se ublaži intenzitet hroničnih bolova.

- Dosad nije bilo klinički prihvatljivih načina da se izmeri bol ili neki drugi osećaj, osim upitati nekoga kako se oseća - stiče vođa istraživanja Tor Vejger sa Univerziteta Kolorado.

Istraživanje je obavljeno na 114 dobrovoljaca, kod kojih su reakcije mozga skenirane dok im je uz levu mišicu prislanjan predmet različite temperature - od toplog do vrelog.

Tim je očekivao da će kod svakog ispitanika reakcija na bol biti specifična - jedinstvena, budući da su ljudski kriterijumi za merenje bola različiti i da su jedni osetljiviji na njega nego drugi. Međutim, ispostavilo se da su signali bola u mozgu bili istovetni kod različitih ljudi i da se nivo doživljenog bola na osnovu tih signala mogao odrediti sa 90 do 100 odsto preciznosti.

Utvrđeno je, takođe, da je mozak ispitanika koji su prethodno uzeli neki lek za smanjenje bola demonstrirao slabije reakcije na taj osećaj.

Neke ranije studije su ukazivale da izgubljena ljubav za kojom se pati u organizmu izaziva senzacije slične onima koje se javljaju pri fizičkom bolu. Međutim, prilikom pokazivanja ispitanicima slike bivšeg partnera, njihov mozak nije reagovao kao na dodir vrućeg predmeta.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA