Botoks izaziva depresiju

Mnoge dame uporne su u nastojanju da se ubrizgavanjem botoksa oslobode bora-smejalica, ali nisu svesne koliko to može loše da utiče na njihovo psihičko stanje

  • 0

Tretman ubrizgavanja botoksa funkcioniše tako što dolazi do privremenog "zamrzavanja" mišića lica. Pošto zbog ukočenosti nije moguće lepo se nasmejati, nervne ćelije u obrazima sprečene su da pošalju signale mozgu da smo srećni. Vremenom to može dovesti do snažne depresije.

Na Univerzitetu u Kardifu, tim stručnjaka, predvođen doktorom Majklom Luisom, radio je istraživanje sa 25 žena koje su se redovno podvrgavale injekcijama botoksa na različitim delovima lica i tela. Ove dame imale su zadatak da nakon svakog ubrizgavanja, a zatim i tokom nekoliko nedelja posle tretmana, popunjavaju upitnik o svom raspoloženju. Zapravo, naučnici su na ovaj način kod ispitanica merili nivo osećanja tuge, anksioznosti i depresije.

Ispostavilo se da su one žene koje su botoksom popunjavale fine linije nastale od bora-smejalica bile za čitavih 50 odsto depresivnije od ostalih učesnica u istraživanju.

- Grimase i izrazi koje smo u stanju da pravimo svojim licem imaju velikog uticaja na naše raspoloženje. Smejemo se onda kada smo srećni, ali čak i kada se smejemo na silu, mi se automatski osećamo srećnije. Tretmani lica poput ubrizgavanja botoksa sprečavaju pacijente da naprave određene grimase, a samim tim i da osete i ispolje određene emocije – objašnjava doktor Luis.

Isto tako, postoje dokazi da oni koji botoksom popunjavaju bore na čelu imaju problem sa podizanjem obrva i mrštenjem, a samim tim im retko uspeva da se osećaju namrgođeno, začuđeno, skeptično ili ljutito.

- Smatram da bi ljude trebalo podsticati da uživaju u emocijama koje i doživljavaju i ispoljavaju na svom licu, a posebno one koje su vezane uz radost ili smeh. Sve te bore su sa razlogom tu – smatra profesor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA