Nepristojne navike su dobre za zdravlje

Na štetnost nekih navika roditelji nam ukazuju još od malih nogu. Međutim, manje je poznato da pojedine imaju i pozitivan uticaj na naš organizam

  • 0

Verovali ili ne, mnoge loše navike su zapravo zdrave. Koliko god nas učili da pojedine stvari smatramo nevaspitanim, upravo te iste znaju i te kako da budu dobre po naše zdravlje.

Zato, nemojte sebi da zamerate ukoliko vam se nešto omakne kada budete sami u četiri zida. Zapravo, nećete prekršiti nikakvo "sveto" pravilo, već ćete samo pomoći sami sebi. Evo o kojim "lošim" navikama je reč.

Grickanje noktiju

Iako ova loša navika mnoge užasava, nedavno istraživanje pokazuje da ona i nije baš tako loša. Naime, dok grizete nokte, u organizam unosite neke bakterije koje jačaju imunitet.

Podrigivanje

Glasno podrigivanje možda je nepristojno, ali može da spreči bolove u stomaku. Naime, podrigivanje je normalan deo varenja i ako se suzdržavate, možete da uzrokujete probleme. Vazduh koji podrigujemo sadrži niz supstanci, među kojima i ugljen-dioksid. Ukoliko se suzdržavate i ne podrigujete, vazduh ostaje u stomaku, zbog čega trbuh ne može da se opusti, pa dolazi do gorušice. Takođe, donji delovi ždrela se grče, što dovodi do bola u grudima.

Ispuštanje gasova

Baš poput podrigivanja, društveno neprihvatljivo je i puštati "vetrove". Međutim, to se događa sa razlogom. Gasovi u crevima nastaju fermentacijom proteina i ugljenih hidrata, koji stvaraju crevne bakterije. Ukoliko trpite i ne ispuštate gasove, osetićete bol u crevima, ali i u delu abdomena. Upravo zbog toga vodite računa da olakšate bolove.

Pucketanje zglobovima prstiju 

Iako je zvuk pucketanja prstiju mnogim ljudima neugodan, nema nikakvih negativnih uticaja na zdravlje. Naime, jedna velika studija, koja je pratila grupu ljudi pet godina, uporedila je zglobove onih koji su pucketali prstima i onih koji nisu. Zglobovi i jednih i drugih bili su podjednako zdravi. Takođe, poznati američki reumatolog doktor Kris Edvards kaže da pucketanje prstima pruža osećaj veće fleksibilnosti zglobova.

Hrana u krevetu 

Ukoliko izbegavate da jedete u krevetu, činite grešku jer to i nije tako loša navika. Naime, ako jedemo pod stresom i brzo, lakše se nadimamo i ometamo varenje. S druge strane, ako jedemo u opuštenoj atmosferi i uživamo u hrani, varenje je tada najbolje. Ako baš želite da jedete u krevetu, pripazite na držanje, naslonite se na jastuke kako ne biste jeli u pogrbljenom položaju i uživajte.

Pljuvanje

Pljuvanje je ružna navika i svakako nije lepa za videti. Međutim, pljuvanje vam takođe pomaže da lakše dišete tokom vežbanja. Naime, dok vežbamo, u ustima i grlu stvara se višak sline, koja ljudima smeta dok trče ili se bave nekim drugim sportom. Njenim ispljuvavanjem oslobodićete svoje disajne organe, pa ćete mnogo lakše disati.

(T. Milić / mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA