Žene bi trebalo da spavaju duže od muškaraca

Pripadnice nežnijeg pola ujutro su mrzovoljnije od svojih partnera, jer im je neophodno više sna, pokazalo je novo američko istraživanje

  • 1

Naučnici su proučavali kvalitet spavanja kod 210 osoba i otkrili da se, posle podjednakog vremena provedenog u snu, žene ujutro ponašaju neprijateljskije i gnevnije u odnosu na muškarce.

Naučnici Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini smatraju da je razlog potrebe za dužim snom kod žena razlika u hormonima. Oni ukazuju na to da žene, ako se ne naspavaju, više trpe duševno i telesno, jer im je potrebno više sna da bi održavale hormonsku ravnotežu.

- Istraživanje sugeriše da loš san, koji se meri ukupnim brojem sati spavanja, vremenom provedenim u budnom stanju tokom noći i vremenom koje je osobi potrebno da utone u san, ima ozbiljnije posledice po zdravlje žena nego muškaraca - objašnjava vođa istraživačkog tima Edvard Suarez.

Istraživanje je, takođe, ukazalo da je kod žena loš san povezaniji s visokim nivoom psihološkog stresa, snažnijim osećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. Takođe, verovatnoća da žene zbog lošeg sna obole od srčanih bolesti, depresije i dobiju razne psihološke probleme je veća nego kod muškaraca.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA