Ruzmarin poboljšava pamćenje

I stari travari i Šekspir tvrdili su da miris ruzmarina poboljšava pamćenje, a naučnici su dokazali da su bili u pravu

  • 0

Stručnjaci ukazuju da, ako se udahne miris lekovitog ruzmarina, pamćenje može da se poveća za čitavih 75 odsto!

Istraživanje psihologa na britanskom Univerzitetu Nortumbria pokazalo da eterično ulje ruzmarina pomaže u jačanju dugoročnog pamćenja i koncentracije. Prema rečima lekara, to otkriće bi moglo da pomogne onima koji zaboravljaju da uzmu lek ili onima koji zaboravljaju važne godišnjice.

Niz testova pokazao je da eterično ulje ruzmarina povećava šanse za čak 75 odsto da se prisete nekog zadatka u poređenju s ljudima koji nisu bili izloženi tom mirisu.

Vođa istraživanja dr Mark Moš je rekao da su prethodna istraživanja pokazala da aroma ruzmarina poboljšava dugoročno pamćenje i psihičke sposobnosti. Moš kaže da se tim tokom istraživanja fokusirao na sposobnost mozga da se u tačno određeno vreme seti nekih zakazanih obaveza, što je ključno za svakodnevno funkcionisanje.

Nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina raspršeno je u sobi za testiranje samo pet minuta pre nego su volonteri ušli u prostoriju i dok su se oni koji su bili izloženi mirisu ruzmarina prisetili da obave sedam zadataka, ostali su se setili tek četiri i to mnogo sporije.

U savremenoj biljnoj medicini ruzmarin se koristi i kao blagi analgetik i to protiv migrene i problema sa varenjem.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA