Pobedite depresivni ponedeljak! (VIDEO)

Ako vam početak radne nedelje izaziva osećanja anksioznosti, tuge ili stresa, možda i vi patite od depresije koju uzrokuje jedan od najomraženijih dana u nedelji - ponedeljak

  • 1

Mnogi od nas ne mogu da podnesu ideju ponedeljka ujutro, te upadaju u svojevrsno stanje depresije zbog toga što se vikend završio. Evo kako tome stati na kraj.

Aleksander Kjerulf, međunarodni autor i govornik o sreći i zadovoljstvu, Rita Fridman, trener za karijeru, Rijan Kan, autor knjige “Hired! The Guide for the Recent Grad”, Sara Saton Fel, izvršna direktorka i osnivač kompanije “FlekJobs” i Debora Šejn, istaknuta govornica, spisateljica i savetnica za medije i marketing, sastavili su za magazin “Forbs” spisak od 11 ključnih elemenata pomoću kojih ćete jednom zauvek pobediti depresiju koja nastupa dolaskom ponedeljka i nove radne nedelje.

Prepoznajte problem

- Prva stvar koju morate da uradite je da se zapitate šta nije u redu. Ako gotovo svake nedelje osećate depresiju pred ponedeljak, to nije nešto čemu bi se trebalo smejati ili samo “naučiti živeti s tim”. Upravo je pojava toga bluza ponedeljkom jedan od značajnih znakova da ste nezadovoljni na poslu i da morate nešto da preduzmete po tom pitanju ili da popravite situaciju, naviknete se ili pak da potražite drugi posao - objašnjava Alekasnder Kjerulf.

Sara Saton Fel sugeriše sastavljanje spiska stvari na poslu koje vam kvare raspoloženje.

- Možda je to negativno nastrojen kolega na poslu, sastanak sa šefom koji je zakazan za ponedjeljak ujutro ili pak imate osećaj da vam posao više ne predstavlja izazov, a možda je uzrok sve navedeno. U svakom slučaju, tačno definisanje problema koji vas muči može znatno doprineti pronalaženju rešenja i poboljšanju situacije - kaže ona.

U petak se pripremite za ponedeljak

- Ponedeljci mogu da budu dodatno stresni ako znate da vas čeka nagomilan posao od prethodne nedelje. Kako bi vam ponedeljak bio što lakši, a anksioznost što manja, najteže zadatke obavite u petak, tako će i sam početak iduće radne nedelje biti lakši - savetuje Kan.

Ako vas ipak ponedeljkom čekaju neki teži zadaci i obaveze, obavite ih odmah u ponedeljak ujutro, i to što ranije, kako bi vam ostatak dana bio što lakši.

- Obavite taj neprijatan telefonski poziv, rešite problem koji se upravo pojavio i odmah ćete se bolje osećati – poručuje Šajn i dodaje da je veoma važno imati dobar raspored za predstojeću radnu sedmicu.

- Raspored pripremite, ako stignete, već u petak, tako će obavljanje zadataka biti znatno manje stresno i sve će biti lakše.

Napravite spisak stvari zbog kojih ste uzbuđeni

- Obično radnu nedelju koja je pred nama posmatramo tako da razmišljamo o svim teškim stvarima koje nas očekuju. Prestanite to da radite i, kako biste sebi olakšali, u nedelju uveče napravite listu od tri stvari kojima se radujete na poslu iduće nedelje. To vas može dovesti u više nego pozitivno raspoloženje. Ukoliko vam ne uspeva da se setite ni tri stvari kojima se radujete, možda je vreme za drastične promene - kaže Kjerulf.

Tokom vikenda se isključite

U slučaju da je to moguće, tokom vikenda izbegavajte proveravanje službenog mejla i govorne pošte, posebno ako na te poruke ionako nećete odgovarati do ponedeljka.

- Može delovati primamljivo da znate unapred šta vas čeka na poslu, ali povlačenjem tačno određene granice između posla i privatnog života, možete u znatnoj meri zadržati stvari pod kontrolom. Kada napustite kancelariju u petak, kancelarijske probleme ostavite iza sebe i uživajte u slobodnom vremenu. Povratak na posao ponedeljkom može da bude dodatno deprimirajući ako dopustite da vas zamaraju i u privatno vreme, jer onda nemate osećaj slobodnog vikenda - kaže Rita Fridman.

Dobro se naspavajte i ustanite ranije

Nedeljom uveče idite na spavanje malo ranije i dobro se naspavajte, tako ćete se osećati ujutro odmorno.

- Ako odspavate samo nekoliko sati, biće vam se teško da se probudite ujutro i izađete iz kuće da biste otišli bilo gde, a kamoli na posao - objašnjava ona.

Iako se možda čini beznačajnim, ako se u ponedeljak ujutro probudite 15 do 30 minuta ranije, povratak na posao će vam biti lakši.

- Ako malo više vremena ostavite za sebe, nećete imati osećaj zarobljenosti i nedostatka vremena. Odvajajući vreme za zdrav doručak, malo vežbanja ili odlazak s psom u šetnju može vam pomoći da se osećate bolje tokom ostatka dana - kaže Friedman.

Sredite se

- Doterajte se, lepo se obucite, spremite se tako da budete pozitivni i pomognete drugima da budu pozitivni. Budite vi ta energija koja će navesti i druge da se osećaju bolje. Pokažite svoj duh i harizmu u najboljem svetlu - savetuje Kan.

On preporučuje da upravo taj “mrski ponedeljak” iskoristite kao dan kada ćete obući svoju omiljenu odevnu kombinaciju. Prema njegovim rečima, upravo to je ono što će vam pomoći da podignete samopouzdanje, a tome će doprineti i komplimenti kolega u kancelariji.

Saton Fel ističe činjenicu da kada izgledate dobro, dobro se i osećate.

- Kada se dobro osećate u sopstvenoj koži, već ste dobili pola bitke s lošim osećanjima koja preovladavaju ponedeljkom ujutro.

Budite pozitivni

- Radnu nedelju započnite stavom zahvalnosti. Odvojite malo vremena kako biste prepoznali i cenili ono što volite na svom poslu - kaže Kan, i dodaje kako to vreme treba odvojiti pre samog dolaska na posao.

- Kako biste sebi podigli raspoloženje, na putu do posla slušajte svoju omiljenu pesmu. Kada stignete u kancelariju, dajte sve od sebe i ne budite ona osoba koja stalno prigovara. Nezadovoljstvo i mrzovoljnost zadržite za sebe, a isto tako, nemojte da se obazirete na tuđe prigovaranje. Stvaranje ili doprinošenje kulturi prigovaranja nije dobar način da popravite raspoloženje.

Ako ste u mogućnosti da budete izvor pozitivnosti na radnom mestu, ne samo da ćete učiniti radni dan prijatnijim, već ćete stvoriti i bolje radno okruženje za one oko sebe - zaključuje Kan.

Usrećite nekog drugog

Obećajte sami sebi da ćete, čim dođete u ponedeljak na posao, da uradite nešto lepo za nekog drugog.

- Činjenje lepih stvari za druge ljude može da podigne raspoloženje, a u ovom slučaju moglo bi se popraviti i raspoloženje cele kancelarije - smatra Saton Fel.

- Možete kolegi na poslu da date kompliment ili učinite lep gestu kupcu, da pomognete strancu na ulici ili da pronađete neki drugi način kojim ćete ulepšati dan i ljudima oko sebe - kaže Kjerulf.

Olakšajte raspored ponedeljkom

Ponedeljak je obično vrlo natrpan dan u kancelariji, a dobra strategija je svoj plan za ponedeljak držati što jednostavnijim.

- Kada unapred dogovarate sastanke, dogovorite ih za utorak ili sredu. To će pomoći da ponedeljak bude, nakon vikenda, znatno podnošljiviji - savetuje Kan.

Umesto da najteže i najkompleksnije zadatke rešavate ponedeljkom ujutro, to vreme radije posvetite manje zahtevnim, rutinskim zadacima. To će vam pomoći da se naviknete na radnu nedelju i osećaćete se spremnijim za teže zadatke. Međutim, ako imate previše praznog hoda i samo besposleno sedite, tada ćete teško izbeći depresiju ponedeljkom.

Zabavite se na poslu

Ponedeljkom ujutro napravite nešto lepo i zabavno za sebe i kolege u kancelariji.

- Možete da donesete voće na posao. Tako će svi uzeti manju pauzu, porazgovarati i raspoloženje će se odmah podići na viši nivo - kaže Kan.

Saton Fel savetuje da je pauza za ručak, posebno ponedeljkom, odlično vreme da sa prijateljem ili kolegom odete na ručak ili na kafu.

- Ugovorite sastanak u ponedeljak, kojem ćete se veseliti, a samim time i ceo dan će biti podnošljiviji.

Napravite plan aktivnosti nakon posla

Ponedeljak ne bi trebalo da bude dan tokom kojeg ćete samo gledati na sat i razmišljati kako preživeti do kraja radnog vremena, već u tom danu treba da se desi nešto čemu ćete se radovati.

- Ako od ponedeljka napravite dan kada se posle posla nalazite sa prijateljima, kuvate omiljenu večeru, uživate u kokicama i filmu ili gledate omiljenu seriju, taj dan će postati manje omražen, pa ćete ga percipirati kao jedan od boljih u nedelji - kaže Friedman.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA