Krvni pritisak viši kada ga meri doktor

Stručnjaci već dugo znaju za takozvani učinak "belog mantila", kod koga dolazi do toga da se krvni pritisak pacijenata povisi u bolnicama zbog stresa ili živaca

  • 1

Novo istraživanje je pokazalo da se kod nekih pacijenta koji i inače imaju problem s krvnim pritiskom on dodatno povisi ako im ga meri doktor.

Stručnjaci već dugo znaju za takozvani učinak "belog mantila", kod koga dolazi do toga da se krvni pritisak pacijenata povisi u bolnicama zbog stresa ili živaca.

Najnovije istraživanje objavljeno u stručnom medicinskom časopisu "Britiš medikal žurnal" ukazuje da je taj učinak posebno izražen kod pacijenata koji već imaju problem s visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom). Istraživači australijskog Flajnders univerziteta u gradu Adelaide analizirali su 8.575 pacijenata i otkrili su da je krvni pritisak pacijenata bio viši i za 29 jedinica ako im ga je merio doktor, a za 17 jedinica ako ga je merila medicinska sestra.

Profesor tog univerziteta Arduino Mangoni prokomentarisao je da je "hipertenzija stanje koje je ponekada teško dijagnostikovati, pa se zbog toga neadekvatno leči", dodajući da će novo istraživanje zasigurno uticati na smernice za postavljanje dijagnoze hipertenzije u mnogim zemljama.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejo

    17. april 2013 | 11:13

    Meni je uvek veći kada mi ga meri medicinska sestra...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA