Trudnice, smete da popijete čašu-dve vina nedeljno

Iako se ženama koje su u drugom stanju najčešće ne preporučuje uopšte da piju, naučnici otkrivaju da manje količine alkohola neće naštetiti razvoju bebinog mozga

  • 0

Konzumiranje manjih količina alkohola tokom trudnoće ne šteti mentalnom razvoju bebe niti ima uticaja na kasnije ponašanje deteta.

Naučnici su analizirali sposobnosti 10.534 britanskih sedmogodišnjaka čije su majke potpuno apstinirale od alkohola ili su pile manje količine tokom trudnoće. Istraživači su utvrdili da među decom postoje minimalne razlike. Oni su, ipak, savetovali trudnicama da se uzdrže od konzumiranja alkohola, odnosno da ne piju više od dve jedinice sedmično.

- Znamo da konzumiranje većih količina alkohola ima loš efekat, ali je malo verovatno da manje količine imaju bilo kakav uticaj. Daleko je važnije okruženje u kojem deca odrastaju - izjavila je profesor Ivon Keli, koautor studije koja je objavljena u Međunarodnom žurnalu za akušerstvo i ginekologiju. Ona je dodala da su ovim istraživanjem bila obuhvaćena deca uzrasta do sedme godine, ali da su potrebna dodatna istraživanja o efektima na dalji period odrastanja.

 

Blaga konzumacija alkohola definisana je kao 1-2 jedinice alkohola sedmično. Jedinica ima meru pola litre piva, čaše vina ili čašice žestokog pića.

Istraživanje je nagovestilo da dečaci čije su majke konzumirale manje količine alkohola tokom trudnoće imaju manje bihevioralnih problema i bolje veštine čitanja i snalaženja u prostoru u poređenju sa decom majki koje nisu uopšte pile alkohol tokom trudnoće.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA