Najlepši pink dijamant oborio rekord na aukciji (FOTO)

Ružičasti dijamant od 34,64 karata prodat je u utorak na aukciji u Njujorku za 40 miliona dolara, čime je postignut novi rekord aukcijske kuće "Christie's"

  • 0

Ružičasti dragulj "Argile pink" nekada je pripadao kraljevskoj porodici iz Hajderabada, a od 1960. godine londonskoj ispostavi juvelirske kuće "Van Cleef & Arpels". Oni su tada dijamant kupili za 46.000 funti, što odgovara današnjoj svoti od 1,3 miliona dolara. U utorak je anonimni kupac telefonom s aukcijskom kućom "Christie's", dogovorio uplatu 39.323,750 američkih dolara, što je više od milion dolara po karatu za kamen iz bivših rudnika dijamanta u južnoj Indiji.

- Reč je o jednom od najvećih i najlepših ružičastih dijamanata na svetu - rekao je direktor Odeljenja za nakit u kući "Christie's" Fransoa Kurijel.

Inače, rudnici koji su u vlasništvu Rio Tinto bogati su nekim od najkvalitetnijih "Argile pink" dijamanata u svetu koji koštaju više nego dvostruko kada se porede s ružičastim dijamantima iz drugih rudnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA