Šest decenija od otkrića DNK

Svojim člankom, objavljenim na jednoj stranici u britanskom naučnom časopisu “Nature”, dva mlada naučnika (Krik je imao 36, a Votson svega 25 godina) izvršiće revoluciju u svetu biologije i genetike

  • 0

Pre 60 godina, tačnije 25. aprila 1953. godine, Frensis Krik i Džejms Votson prvi put su u jednoj studiji opisali strukturu DNK (dezoksiribonukleinska kiselina), molekula u obliku dvostrukog heliksa, koji sadrži genetsku baštinu života, odnosno uputstva za razvoj i pravilno funkcionisanje svih živih organizama.

U to vreme se već znalo za postojanje DNK kao i za njegovu ulogu u nasleđivanju. Prethodnim istraživanjima bila je utvrđena i njegova hemijska priroda: skup nukleotida međusobno povezanih u dugim nizovima. Premda su naslućivali delove od kojih se DNK sastoji, istraživači nisu znali šta ih povezuje i kako su spojeni - imali su sastavne delove, ali ne i uputstvo za montažu.

Krik i Votson su prvi uspeli da predlože korektan trodimenzionalni model DNK, tj. "strukturu dvostrukog heliksa uvijenog oko iste ose".

Dvojica istraživača su svoje otkriće zasnivali na eksperimentima Morisa Vilkinsa i Rozalinde Franklin koji su izučavali rendgenske difrakcione obrasce DNK niti. Zajedno sa Vilkinsom (Rozalinda Frenklin je u međuvremenu umrla), Krik i Votson će 1962. godine podeliti Nobelovu nagradu za medicinu.

 

Frensis Kris je preminuo u julu 2004. godine, nekoliko meseci pre Vilkinsa. Džejms Votson je nedavno proslavio 85. rođendan.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA