Hormon sreće novi lek za depresiju

Hormon hipokretin se povećava u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je veoma važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti

  • 0

Nedavno je otkriven hormon hipokretin, još jedan neurotransmiter koji, osim dopamina i serotonina, bitno utiče na raspoloženje.

Najnovije istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da se nivo hipokretina povećava u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je veoma važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti.

- Ovo otkriće moglo bi da postavi nove temelje za lečenje psihijatrijskih poremećaja, kao što je depresija - izjavio je psihijatar profesor dr Džeremi Sigel, rukovodilac stručnog tima.

Osim novootkrivenog hormona hipokretina, tokom ovog istraživanja prvi put izmereni su nivoi jednog drugog važnog peptida, stručno nazvanog melanin-koncentrovani hormon (MKH).

- Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnosti, a najveće tokom spavanja. Nova otkrića objašnjavaju pospanost, ali i depresiju, koja je često povezana sa pospanošću - objasnio je dr Sigel, naglašavajući da je ovo veoma bitno, s obzirom na to da je depresija bolest današnjice.

Britanski stručnjaci došli su do zaključka da antidepresivi novije generacije postižu željeni efekat samo kod bolesnika sa teškim oblikom depresije, a sada nova otkrića daju nadu da će se daljim istraživanjima ispitati hormoni sreće i tako pomoći osobama sa različitim psihijatrijskim poremećajima.

(Novosti.rs; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA