Posteljica otkriva autizam

Analizom posteljice moguće je utvrditi da li postoji rizik da se kod deteta razvije autizam

  • 2

Istraživanje američkih naučnika s Jejl univerziteta sugeriše da analiza posteljice posle porođaja može da ukaže na rizik za autizam kod deteta. Rana dijagnoza autizma omogućava i ranije intervencije, što može da ima znatan pozitivan uticaj na razvoj deteta s autizmom, dodaju istraživači.

Prema nekim podacima, čak jedno od 50 dece školske dobi u SAD ima neki od poremećaja autističnog spektra. Autistični poremećaj (infantilni autizam, Kanerov sindrom, autistični sindrom, autizam) globalni je razvojni poremećaj koji počinje u detinjstvu, većinom u prve tri godine života, zahvata gotovo sve psihičke funkcije i traje ceo život.

U novom istraživanju je analizirano 117 uzoraka posteljica dece iz porodica u kojima je već ranije zabeležen autizam i 100 uzoraka posteljice dece iz kontrolne grupe.

Ranije studije su već pokazale da parovi s jednim autističnim detetom imaju devet puta veći rizik da će im i drugo dete imati taj poremećaj.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. Zoidberg

    26. april 2013 | 23:16

    Dušane, nije mesto da se pominje to kosovo, ali komentar je i te kako na mestu. Tužno je to ali i istinito. Moja žena je naučnik i radi na izvesnom institutu. Verovao ili ne, njoj su rekli da joj plata zavisi od sporazuma. Pa da li je to normalno, brate, da te pitam?

  • Dušan

    26. april 2013 | 23:04

    Blago ovakvim institutima kad imaju para za ovakva istraživanja. Kod nas još uvek nije potpisan sporazum o finansiranju naučnika jer se čeka to koliko će para morati se izdvaja za kosovo. Jebeš naučnike i naučno osoblje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA