SPAVAĆA DIJETA: Sat vremena u snu duže topi kilograme

Naučnici su otkrili da postoji direktna veza između dužeg spavanja i gubitka kilograma, posebno kod osoba koje su na dijeti

  • 0

Povećanje dužine spavanja za jedan sat tokom dijete ima za rezultat gubitak 0,7 kg masnih naslaga, kazao je dr Žan Filipe Šaput na nedavno održanom Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO). Dijeta uz umerenu redukciju kalorijskog unosa od 600 do 700 kilokalorija na dan ima pozitivne uticaje na gubljenje kilograma, ali taj gubitak može biti bolji ako osoba duže spava.

U časopisu “Farmamedika” dr Tatjana Mraović, specijalista higijene i dijetolog, piše da dobar san znači odmor od 7 do 8 sati spavanja, a nedovoljnim snom se smatra san koji je kraći od 6 sati dnevno.

Šestogodišnje istraživanje je pokazalo da osobe koje su pre dijete kratko spavale (manje od 6 sati dnevno), a koje su uspele da promene navike spavanja (produžili su san na 7 do 8 sati dnevno), nisu imale porast indeksa telesne mase (BMI) ili porast masnog tkiva, identično grupi ispitanika koji spavaju u svom zdravom rasponu sna celog života. Međutim, u grupi koja je zadržala naviku kratkog spavanja zapažen je porast BMI i masnog tkiva.

- Kratkotrajno spavanje povećava glad i pojačava rad hormona koji aktiviraju osećaj gladi što predstavlja direktan “napad” na samo sprovodenje restrikcije - smatra dr Šaput.

On dodaje da bi manje sati sna značilo više vremena i više mogućnosti da se posegne za jelom. Šaput smatra da su umor i neispavanost, takođe, razlog za manju fizičku aktivnost i samim tim i potrošnju energije, odnosno kalorija.

Interesantno je i to da je obim struka kod žena koje spavaju pet sati u odnosu na one koje spavaju osam sati veći za šest santimetara. Naime, dame koje manje spavaju značajnije se goje u predelu struka a, pored ostalih razloga, na to utiče nespavanje koje utiče na povećanje kortizola i hormona rasta, hormona koji stvaraju masne naslage kao zlatnu rezervu u borbi protiv stresa.

Nauka zaključuje da je promenom loših navika kratkotrajnog spavanja u redovan i dobar osmočasovni odmor moguće ograničiti porast težine, taloženje sala, pa ako je osoba na dijeti neizostavno sledi i preporuka da je obavezan miran osmočasovni san. Istraživači su ukazali na to da su loše prospavane noći pokazale 20 odsto niže sagorevanje kalorija posle doručka, povećan apetit, a u krvi viši nivo hormona grelina odgovornog za stimulciju apetita.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA