Život u SAD povećava rizik od alergija?

Tim njujorškog Sent Ljuk-Rozveltovog bolničkog centra, kojim je rukovodio Džonatan Silverberg, utvrdio je da među osobama rođenim van SAD od pomenutih alergijskih bolesti pati samo 20,3 odsto, dok je procenat takvih među rođenima u SAD 34,5 odsto

  • 1

Osobe rođene van SAD su pod manjim rizikom od alergija, ali ako žive u Americi duže od deset godina, taj rizik može da se poveća, bar kada su u pitanju neke vrste alergija, zaključak je jedne američke studije.

Za ovu studiju korišćeni su rezultati telefonske ankete obavljene 2007. i 2008. godine na 92.000 osoba u SAD. Analizirana je učestalost astme, ekcema, polenske alergije i alergija na hranu među ispitanicima, od kojih mnogi nisu bili rođeni u SAD, izveštava AFP.

Tim njujorškog Sent Ljuk-Rozveltovog bolničkog centra, kojim je rukovodio Džonatan Silverberg, utvrdio je da među osobama rođenim van SAD od pomenutih alergijskih bolesti pati samo 20,3 odsto, dok je procenat takvih među rođenima u SAD 34,5 odsto.

Kada osobe rođene van SAD, međutim, u njima provedu deset i više godina, znatno se povećava rizik da obole od polenske groznice i ekcema, ali ne i od astme ili alergija na hranu.

Stručnjaci dužinu boravka u SAD dosad nisu uzimali u obzir kao relevantan faktor za razvoj alergija.

Dosadašnja istraživanja su samo pokazala da su deca rođena u zemljama u razvoju manje podložna alergiji, što se pripisivalo činjenici da su u ranom detinjstvu bila više izložena infekcijama i raznoraznim mikrobima koji su im ojačali imunitet.

Alergije u suštini predstavljaju simptom hiperosetljivosti imunološkog sistema, koji reaguje na supstance koje se obično smatraju neškodljivim.

Fenomen većeg rizika od alergije nakon dužeg boravka u razvijenoj zemlji ipak nije karakterističan samo za SAD, već je uočen i u Italiji, Izraelu i Australiji, a potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdio uzrok ovog fenomena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA