NJAM NJAM: Žene su rođene da se prejedaju!

Najnovije istraživanje otkriva da su ženski mozgovi biološki programirani tako da organizmu šalju signale da bi trebalo da unose više hrane nego što je neophodno za puko preživljavanje, pa čak i po cenu bulimije

  • 1

Elegantno popunjene dame ne bi trebalo da se nerviraju oko ponekog grešnog zalogaja omiljenih grickalica ili slatkiša. Ako je verovati najnovijoj studiji, bilo da pate od bulimije ili ne, one su jednostavno genetski predodređene da mnogo jedu.

Naučnici su analizirali ponašanje glodara i primetili da ženke unose daleko više namirnica od mužjaka. Za njih ovo je predstavljalo dokaz da prekomerno uživanje u hrani nije nužno posledica stresa ili kulture izobilja, već da mora da postoji nešto u samom organizmu što pojedine pripadnice nežnijeg pola tera da noću prekopavaju po frižideru.

Kod ljudi, "bolest nekontrolisanog prežderavanja", poznatija kao bulimija, češća je čak za deset puta kod žena nego kod muškaraca.

- Najveći broj teorija objašnjava ovaj poremećaj ishrane kroz prizmu kulturoloških i psiholoških pritisaka kojima su devojčice, devojke i žene izloženije nego muškarci. Naša studija sugeriše da postoji mogućnost da bi u opsesivnom prejedanju značajnu ulogu mogli da igraju i biološki faktori. Ženke pacova se ne nalaze pod konstantnim stresom da se po svaku cenu mora biti mršav, kojim su svakodnevno bombardovani ljudi, a opet su u stanju da unose u sebe hranu sve dok im ne bude muka - objašnjava autorka istraživanja fiziolog Keli Klamp sa Državnog univerziteta u Mičigenu.

Ona smatra da opsesivno prejedanje može da se dovede u vezu sa prirodnim receptorima u mozgu koji su zaduženi za nagrađivanje i kažnjavanje. Jedna od prirođenih nagrada koje naš organizam prepoznaje jeste hrana bogata šećerima i zasićenim mastima, koja ne samo da izaziva osećaj sitosti, već i lučenje hormona sreće. Na ovaj način, poput uživaoca droge, osoba postaje zavisnik od osećanja zadovoljstva koji mu donosi svaki progutani zalogaj.

- Po svemu sudeći, postoji biološka razlika u građi muškog i ženskog mozga i zato je važno da proučimo koji su to mehanizmi i faktori rizika za javljanje bulimije kako bismo mogli u budućnosti da kreiramo lekove i pomognemo ženama koje se bore sa poremećajima ishrane - zaključuje profesorka Klamp.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bruno

    11. oktobar 2013 | 09:11

    Vecina vas bi volelo da se omrsi sa stnare, bar po nekad, e pa to se zove seks bez ljubavi. Ili ste toliko sirokogrudi da u vasem srcu ima mesta za mlogo njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA