Pametnim telefonom protiv depresije

Kada smo prekinuti u nekom važnom poslu, zvonjava telefona može poprilično da nas iznervira. Međutim, jedan pravovremeni poziv može doneti mnogo onima koji se bore sa usamljenošću i mračnim mislima

  • 0

Istraživači sa jednog američkog univerziteta rade na razvijanju nove aplikacije za mobilni telefon koja bi trebalo da pomogne ljudima koji pate od depresivnog poremećaja. Ideja za ovakav jedan projekat potekla je od grupe psihoterapeuta koji se osećaju beznadežno jer nisu u stanju da pretpostave u kom trenutku bi njihov pacijent mogao da upadne u stanje apatije i da se zatvori u kuću, gde bi eventualno sebi ozbiljno mogao da naudi.

Uz pomoć pametnih aparata koji u sebi imaju ugrađen sistem za praćenje GPS, program Mobilyze! imao bi zadatak da vodi računa o telefonskim pozivima, primljenim i poslatim SMS porukama i mejlovima korisnika koji se bore sa ovakvim problemom. Poznajući pacijentove navike i svakodnevnu rutinu, aplikacija bi imala zadatak da uočava promene u ponašanju i prepoznaje znake da je osoba odlučila da se povuče u izolaciju.  U tom slučaju, smartfon bi uključio podsetnik i savetovao osobi da pozove nekog od svojih prijatelja, ili bi korisniku podigao raspoloženje automatskim puštanjem različitih zabavnih sadržaja.

Ova Pokreni se! aplikacija još uvek je u fazi testiranja, a veruje se da će mnogim psihički namučenim ljudima pomoći da stupe u kontakt sa porodicom, prijateljima ili nekom drugom osobom koja im je u tom trenutku najpotrebnija.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA