Odlazak na trudničko ne smanjuje rizik od prevremenog porođaja

Odlazak na trudničko bolovanje i mirovanje u trudnoći ne smanjuju rizik od ranijeg dolaska bebe na svet

  • 0

Novo američko istraživanje preispitivalo je pomaže li mirovanje očuvanju rizičnih trudnoća. Zaključak je da se ne čini da održavanje trudnoće u kućnim ili bolničkim uslovima smanjuje broj prevremenih porođaja, a možda čak i pogoršava rizike.

Lekari već dugo znaju da nema jasnih dokaza da mirovanje pomaže kod određenih komplikacija u trudnoći, tako da može čak izazvati i neželjene nuspojave kod trudnica, poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka, gubitka mišićne i koštane mase.

Međutim, procenjuje se da se gotovo svakoj petoj trudnici u nekom trenutku tokom trudnoće preporučuje smanjenje aktivnosti, od otvaranja bolovanja do strogog mirovanja u krevetu. Stručnjaci kažu da se mirovanje preporučuje jer nema mnogo dobrih načina tretiranja rizika za prevremene porođaje i druge probleme.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 646 trudnica, od kojih je gotovo 40 odsto od svojih lekara dobilo uputstva da miruju, a u najvećem broju slučajeva radilo se o preporuci strogog mirovanja u krevetu. Naučnici su se iznenadili kada su utvrdili da je 37 odsto trudnica koje su strogo mirovale imalo prevremeni porođaj, za razliku od 17 odsto onih koje nisu smanjile svakodnevne aktivnosti.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Obstetrics & Gynecology" sugerišu da mirovanje u krevetu ne sprečava porođaj pre termina kod visokorizične grupe, ali isto tako i ne daju ni definitivni odgovor, a s time se slaže i autor studije Ketrin Spong.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA