DOBRA STRANA NEZAPOSLENOSTI: Stres na radnom mestu rizičan po srce

Iako mnogi ljudi kod nas nemaju uopšte posao, ni onim srećnicima koji svakodnevno odlaze na svoje radne zadatke nije nimalo lako. Posao treba zadržati, čak i po cenu da se trpi neverovatan stres

  • 0

Izloženost stresu na radnom mestu povećava rizik za bolesti srca, pokazuju rezultati prikupljeni tokom 10 godina od oko 102.000 ispitanika iz pet zemalja EU. Čak i u razvijenim zemljama nije mali procenat onih kojima nije nimalo lako na poslu.

Učesnici istraživanja naučnika s UCL-a bili su iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Švedske i Finske stari od 17 do 70 godina, a nalaze je objavio stručni časopis "Canadian Medical Association Journal". Pokazalo se da je 16 odsto ispitanika izloženo pojačanom stresu na radnom mestu.

Dodatnom analizom utvrđeno je da zdrav životni stil može znatno da ublaži negativan učinak stresa na poslu , pa je kod tih ispitanika rizik za bolesti srca bio niži nego što je bio prosečan rizik za bolesti srca kod ispitanika koji uopšte nisu bili izloženi stresu na radnom mestu. Rizik za bolesti srca za osobe izložene stresu na poslu koje su imale i nezdrave životne navike bio je dvostruko veći nego kod osoba koje na poslu uopšte nisu bile izložene stresu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA