SVETSKI DAN HIPERTENZIJE: Merite pritisak, sačuvajte zdravlje!

U Srbiji približno 47 odsto odraslog stanovništva pati od hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska, od čega 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena

  • 0

Prosečna vrednost gornjeg krvnog pritiska kod muškaraca u Srbiji je 135 milimetara živinog stuba, a kod žena 130, podsećaju stručnjaci povodom Svetskog dana hipertenzije koji se obeležava 17. maja.

- Pod normalnim krvnim pritiskom podrazumevaju se vrednosti od 120/80 mmHg. Međutim, nešto niže ili više vrednosti od napred navedenih su uobičajeno fiziološko stanje, s obzirom na to da vrednosti krvnog pritiska variraju tokom dana i zavise od građe tela pojedinca i od uticaja brojnih spoljašnjih i unutarnjih faktora - rekla je Tanjugu dr Nataša Mickovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Širom sveta, u periodu od 1980. do 2008. godine, zabeležen je porast broja osoba s hipertenzijom - sa 600 miliona na milijardu, a predviđa se da će do 2025. godine taj broj iznositi 1,56 milijardi. Prema rečima doktorke Mickovski, u razvijenim zemljama učestalost hipertenzije porašće za 24 odsto, odnosno za 80 odsto u regionima u razvoju, kao što su afrički i latino-američki region. Mickovski je ukazala da učestalost hipertenzije kod odraslog stanovništva u svetu iznosi 40 odsto, odnosno približno 30 odsto u razvijenim zemljama Zapada, a kod osoba starijih od 80 godina iznosi čak 80 odsto.

- Rizik za pojavu hipertenzije raste sa godinama života, pa tako kod osoba uzrasta od 20 do 30 godina, jedna od deset ima hipertenziju, a u uzrastu od 50 godina dvadeset odsto ima povišen krvni pritisak. Posle 60. godine života svaka druga osoba ima hipertenziju - istakla je dr Mickovski.

Ona je naglasila da se Srbija nalazi u grupi zemalja sa visokom učestalošću hipertenzije među odraslim stanovništvom, kao i da učestalost ovog problema iznosi čak 47 odsto i to 50 odsto kod muškaraca i 43 odsto kod žena.

Mickovski je kazala da je hipertenzija sama po sebi bolest, ali je i faktor rizika za nastanak brojnih bolesti, među kojima su kardiovaskularne bolesti, nastanak šloga, infarkta miokarda, srčane insuficijencije i periferne vaskularne bolesti.

Govoreći o različitim faktorima rizika koji su povezani sa nastankom hipertenzije, Mickovski je navela prisustvo hipertenzije kod jednog ili oba roditelja, prekomeran unos soli, alkohola i fruktoze preko slatkih gaziranih ili negaziranih pića, gojaznost, ateroskleroza, nedovoljna fizička aktivnost, povećanje vrednosti masnoća u krvi i pojedini poremećaji ličnosti.

- Kada se postavi dijagnoza hipertenzije, prvu terapijsku liniju predstavljaju nefarmakološke metode koje se odnose na doživotnu promenu određenih životnih navika u koje spadaju smanjenje telesne težine, poseban režim ishrane, ograničen unos soli i alkohola i redovna fizička aktivnost - istakla je Mickovski.

Ona je dodala da antihipertenzivna terapija treba da bude individualno prilagođena i to u skladu s bolesnikovim potrebama, načinom života i finansijskom situacijom.

- Efekti pravilnog lečenja arterijske hipertenzije su višestruko korisni, jer je redukcija krvnog pritiska za pet mmHg povezana s redukcijom pojave moždanog udara za 14 odsto, sa redukcijom pojave srčanog udara za devet odsto i sa redukcijom opšte smrtnosti za sedam odsto - naglasila je dr Mickovski.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA