Nova nada za ljude s Daunovim sindromom

Kako se ispostavilo, do Daunovog sindroma dolazi zbog manjka jednog proteina u mozgu. Njegovim nadomeštanjem, mogle bi se poboljšati kognitivne sposobnosti osoba koje su rođenjem pogođene ovim poremećajem

  • 0

Manjak jednog proteina u mozgu osoba s Daunovim sindromom mogao bi da predstavlja uzrok njihovih poteškoća sa učenjem i pamćenjem, objavili su američki naučnici.

Istraživači iz "Sanford-Burnham Medical Research" instituta otkrili su kako je dodatna kopija hromozoma 21 kod osoba sa Daunovim sindromom uzrok gubitka proteina nazvanog SNKS27. SNKS27 ima veliku ulogu za funkciju mozga i formiranje pamćenja.

Dodatni eksperimenti sprovedeni na životinjama pokazali su da je povećanje nivoa SNKS27 dovodilo do poboljšanja kognitivnih funkcija i ponašanja.

U sledećoj fazi istraživanja naučnici će pokušati da identifikuju metode koje bi mogle dovesti do povećanja nivoa SNKS27 u mozgu ljudi koji su rođeni s ovim poremećajem.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA