Kako preživeti napad panike?

Iako su izrazito neprijatni, napadi anksioznosti i panike danas predstavljaju čestu pojava jer je stres svakodnevna pojava

  • 2

Snažno osećanje straha, uplašenosti i neprijatnosti, praćeno mišlju da ne možemo da dišemo i da nam srce snažnije lupa, događa se mnogima. S obzirom na to da je uzrok napada panike psihičke prirode, stručnjaci poručuju da je važno naći način da izlečimo sami sebe. Evo i kako.

Preuzmite kontrolu

Ako pobegnete s mesta na kojem vas je uhvatio napad panike, u vašem mozgu se to mesto (poput škole, ulice ili autobusa) beleži kao opasno područje. Kad vas iznenadi napad anksioznosti, važno je da pokušate da se smirite. Ponavljajte sebi kako opasnost ne postoji i da je sve to samo u vašoj glavi.

Skrenite sebi pažnju na nešto drugo

Ako vam ne uspeva da se smirite, pokušajte da sami sebi da odvratite pažnju. Zadubite se u u natpis na nekoj uličnoj reklami, pokušajte da izbrojite sve ljude koji su obučeni u crveno ili u sebi pevušite omiljenu pesmu. Poznato je da je nemoguće aktivno razmišljati o dve stvari istovremeno.

Pravilno dišite

Ljudi koji imaju napade panike za vreme napada nepravilno dišu, što često dovodi do osećaja da im nedostaje vazduha. Kad se javi napad, dišite pravilno i duboko i pokušajte da se smirite. Udahnite kroz nos, izdahnite na usta. Pritom, koncentrišite se na broj udaha i izdaha i na taj način ćete sebi skrenuti pažnju.

Vežbajte

Imate li problema s čestim napadima, vežbajte sve prethodne korake. Takođe, pokušajte sebe da zamislite u situaciji u kojoj vas panika najčešće hvata i u glavi pređite sve ove tehnike za smirivanje.

(Index.hr / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sandrina

    4. jun 2013 | 12:56

    Ja imam taj problem ali ne resava se bas tako lako. Srce mi ubrzano lupa kad treba da udjem u bus, kad treba da platim racun na kasi, kad me ceka vise poslova istovremeno... Pocnem da se tresem i neugodno mi je, dodje mi da pobegnem. Ima li neki lek?

  • Kursula

    4. jun 2013 | 09:37

    Najbitnije je biti svestan toga da je to samo napad panike, i reci sebi dozivljavam samo napad panike nije to nista strasno i skrenuti misli na nesto drugo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA