Dajte krv, sprečite infarkt!

Dobrovoljno davanje krvi smanjuje rizik od srčanog udara za čak 88 odsto!

  • 0

Svi znamo da naša krv nekome može da spasi život, ali sve je više istraživanja koja pokazuju da i mi sami možemo da imamo koristi od toga, posebno kada je u pitanju naše zdravlje.

Istraživanja pokazuju da se dobrovoljni davaoci krvi nalaze pod manjim rizikom od srčanog udara, pa čak i raka, a davanje krvi pozitivno utiče i na smanjenje telesne težine.

Stručnjaci smatraju da do pozitivnog učinka dolazi zbog smanjivanja previsoke koncentracije gvožđa u krvi. Ovaj mineral utiče na to koliko je gusta i lepljiva tekstura krvi, a visok nivo gvožđa u krvi uzrokuje gojaznost. Povišen nivo gvožđa ima uticaja i na proces oksidacije holesterola.

Istraživanje sprovedeno na 2.682 Finaca, starih između 43 i 61 godine, koji su svakih 6 meseci dobrovoljno davali krv, imali za čak 8 odsto manje šansi da ih strefi infarkt. Takođe, jedno četvrogodišnje istraživanje, sprovedeno na 1.200 ljudi, pokazalo je znatno manju šansu obolevanja od raka kod onih koji su redovno davali krv.

Međutim, stručnjaci napominju da ovo ima efekta samo ako redovno dajete krv.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA