U SUSRET LETU: Obavezno promenite način ishrane

Povećanje temperatura koje nas očekuju tokom leta nameću obaveznu promenu načina ishrane, kako bi se izbegle eventualne posledice trovanja hranom

  • 0

Sa dolaskom leta i visokih temperatura obavezna je promena jelovnika, ali i veća opreznost pri kupovini, čuvanju i obradi namirnica, upozorili su stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Prema rečima načelnice Odeljenja za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u zavodu, dr Vesne Pantić-Palibrk, najvažnije je da se unosi dovoljno tečnosti, pa se osim vode preporučuju čorbe, supe, voćni sokovi i čajevi.

Ona je dodala da je poželjno da se leti jede što više voća i povrća, ribe i mesa, a da se jela pripremaju na što manje ulja i masti.

Podsećajući da visoke temperature i nepravilno čuvanje namirnica i hrane pogoduju razmnožavanju različitih bakterija i da se zagađenom hranom prenose mnogobrojne bolesti, dr Pantić-Palibrk je navela da iz jedne bakterije za nekoliko sati može da ih se razvije više miliona.

Kako navodi dr Pantić-Palibrk, zaraza mikroorganizmima iz hrane čak i ne mora da bude praćena simptomima ili može da se manifestuje   kao blag crevni poremeća. Ona napominje da postoje i slučajevi kad trovanje hranom dovodi do velikog gubitka tečnosti i poremećaja zdravlja sa kobnim posledicama.

Upravo zbog svega toga prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu namirnica. Za meso je, na primer, važno da ima normalnu boju i elastičnost na pritisak, da je bez neprijatnog ili kiselkastog mirisa.

Ona je preporučila da se lakokvarljivi proizvodi kupuju samo u radnjama u kojima se drže u rashladnim uredajima i da se obavezno pogleda datum proizvodnje i rok upotrebe. Mlečni proizvodi kao što su sir i kajmak moraju da se kupuju na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.

Ističući da su podjednako važni higijena i čuvanje, dr Pantić-Palibrk je dodala da namirnice treba dobro oprati pod mlazom čiste vode - svaki list lisnatog povrća posebno, kupus pre i posle sečenja, krastavce pre i posle čišćenja, jagode najpre zajedno, a zatim svaku pojedinačno...

Hrana se uvek priprema u čistom posuđu, opranim priborom i na očišćenim radnim površinama. Termički obrađeno meso ili suhomesnate proizvodi koji su spremni za korišćenje ne treba seći na istoj radnoj površini kao i sirove.

Većina namirnica, posebno meso i jaja, moraju da budu dobro termički obrađeni, da bi se izbegle moguće negativne posledice po zdravlje.

Posle pripremanja, hranu bi trebalo poslužiti što pre ili je brzo ohladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju.

Hrana se najčešće zagadi prljavim rukama, rekla je dr Pantić-Palibrk i podsetila da je često pranje ruku jedna od obaveznih preventivnih mera za čuvanje zdravlja.

( Telegraf.rs / Tanjug.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA