Da li leti treba nositi čarape?

Neka od pitanja koja gotovo svi sebi postavljamo s dolaskom vrućina jeste i to da li čarape imaju ikakvog smisla ili samo potpomažu znojenje. Još jedna od dilema je da li odabrati pamuk, najlon ili je možda bolje probati sa vunom

  • 0

Kad nastupe velike vrućine ni naša stopala nisu pošteđena muka. Toliko se znoje i muče u uskoj i ne preterano udobnoj obući, da bi većina nas najradije hodala bosa ili barem u udobnim japankama ili sandalama. Međutim, bonton gradskih ulica to nam ne dozvoljava, pa smo primorani da, posebno na posao i državne institucije, idemo u zatvorenoj obući poput cipela i patika. Ipak, najveća dilema je da li obuti i čarape ili ne.

Stopala imaju mnogo znojnih žlezda, blizu 250.000. Naše noge se znoje čak i bez ikakvog naprezanja. Još više se znoje ukoliko stojimo čitav dan, ako je vruće ili im je tesno u patikama ili cipelama napravljenim od veštačkih materijala. Pamučne čarape ne dozvoljavaju znoju da isparava i mogu da dovedu do neprijatnog mirisa i pojave žuljeva.

Lekari savetuju nošenje vunenih ili svilenih čarapa ili nove materijale, kao što je DryMax, koji drže znoj dalje od kože. Bez čarapa, velika količina znoja se apsorbuje u uloške ili gornji deo obuće, pa je cipelama i patikama potrebno do 24 do 48 sati da se potpuno osuše.

Gljivice koje žive na našoj koži lakše se razmnožavaju u toploj, mračnoj i vlažnoj okolini, što pogoduje razvoju atletskog stopala. Ove gljivice se zovu tinea pedis, a mogu se proširiti čak i na prepone. Atletsko stopalo izaziva crvenilo, oštećenu kožu i svrab, pogotovo između prstiju. Može da se proširi i na nokte, oboji ih u žuto, a bakterije mogu da dovedu i do sekundarne infekcije koja noge čini crvenim i natečenim.

 

Sakupljanjem znoja čarape smanjuju rizik od atletskog stopala, ali samo ako se menjaju bar jednom dnevno. Ulošci u cipelama deluju na sličan način. Ukoliko ipak želite da hodate bez čarapa, trebalo bi da stalno menjate obuću, kako bi ona mogla temeljno da se osuši.

Nakon što su vojnici učestalo počeli da oboljevaju od atletskog stopala, američka vojska je sprovela opsežna istraživanja sa zadatkom da spreče ovo stanje. Studija je otkrila da su vojnici koji su dva meseca nosili kožne sandale smanjili rizik od infekcije na samo 3,5 odsto, za razliku od svojih kolega koji su nosili uobičajenu vojnu obuću, kod kojih rizik od infekcije iznosi 28 odsto.

Vojska je preporučila da se noge održavaju suvim i čistim, a da se kupke za noge što manje koriste, jer zapravo potpomažu infekcije. U situacijama u kojima nije moguće nositi sandale, preporučili su čarape koje dobro upijaju znoj, dezodorans za noge i kreme protiv gljivica.

(Telegraf.rs / Izvor: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA