OPREZ U KUHINJI: Deset vrsta hrane koje mogu da vas otruju

Sa pojedinim namirnicama se ne smete igrati. Naime, ukoliko se ne vodi računa o načinu njihove pripreme, posledice mogu da budu fatalne

  • 2

Postoje namirnice koje imaju kako svoju ukusnu i zdravu, tako i otrovnu stranu. Usled nepažnje mogu da budu fatalne po vaše zdravlje. Reč je o vrlo osetljivim vrstama hrane prilikom čije pripreme bi čovek trebalo da otvori četvore oči. Zato, ukoliko se nađete u "okršaju" sa ovim namirnicama, povedite računa o tome kako ćete ih servirati u tanjir. Evo o kojim "trovačima" je reč.

Gljive ako berete sami, ne zaboravite da je oko pet odsto njih otrovno. Vodite računa.

Rabarbara je otrovna jerzeleni listovi ove biljke sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli da dobijete kamen u bubregu, a ako pojedete veću količinu, ishod može biti koban.

Pasulj sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sistema, slično kao antitela kod ljudi. Samo tri nekuvana zrna pasulja mogu da izazovu povraćanje i proliv.

Jabuke, odnosno njihove koštice sadrže cijanid. Ako ih pojedete u većim količinama, možete da povraćate.

Paradajz jer peteljka, list i zeleni deo na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može da se koristi u kontroli štetočina.

Krompir, kada je zelen, sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su retki, ali su ipak zabeleženi.

Trešnje, jer koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste da povraćate, imate poteškoće s disanjem, pa čak i usporavanje rada bubrega.

Muškatni oraščić, poznati halucinogen. Može da dovede do specifične psihoze koja je povezana s osećajem sigurne propasti.

Fugu ribajapanski specijalitet može da dovede do paralize i smrti. Kuvari treniraju dve do tri godine da bi naučili da je pripremaju.

Brazilski oraščići, hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti, čak 1.000 puta veća koncentracija radijuma nego u nekoj drugoj hrani.

( T.M. / mojezdravlje.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    19. jun 2013 | 18:29

    Ovo za tresnje je glupost,ja progutam dve kile kospica i nista..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA