Sve što bi trebalo da znate o glavobolji

Promena vremena, ishrana i menstrualni ciklus mogu uticati na to da vas zaboli glava. Ako imate bolove svaki dan i ometaju vas u uobičajenim aktivnostima, posetite lekara

  • 0

Saznajte šta sve možete da uradite kako biste sprečili glavobolje i kada vam nema druge nego  da potražite stručnu pomoć.

Vrste glavobolje

Stručnjaci tvrde da postoji čitav niz različitih glavobolja, ali sve se one mogu svrstati u nekoliko glavnih grupa. Tenzijske glavobolje najčešće su vezana za stres, a donose napetost u mišićima lica i vrata, dok vaskularne glavobolje mogu uključiti migrene. Treća velika grupa glavobolja uključuje one koje uzrokuju drugi problemi sa zdravljem, poput infekcije sinusa ili tumor na mozgu.

Dobra i loša vest o migrenama

Oko 20 odsto osoba pati od migrena, a nažalost, ove bolne epizode nisu do kraja razjašnjenje. Ranije su stručnjaci smatrali da migrene mogu da pojačaju rizik od demencije i slabljenja kognitivnih sposobnosti, ali studija sprovedena na uzorku od 40.000 žena nije pronašla takvu vezu. Ipak, druga istraživanje pokazalo je da migrene s aurom mogu doprineti srčanim i moždanim udarima kod žena.

Hormoni i menstruacija

Od 28 miliona Amerikanaca koji pate od migrena, 70 odsto su žene. Dok muškarci imaju relativno stabilne hormone, nivoi hormona kod dama variraju tokom ciklusa, što može da podstakne javljanje menstrualne ili predmenstrualne migrene i tenzione glavobolje. Žene su više genetski predodređene za pojavu migrena.

Pazite na ishranu

Osobama koje pate od migrena pomaže izbegavanje određene vrste hrane, uključujući zrele sireve, čokoladu, alkohol i marinirano meso. Drugi okidač za migrene može da bude i preskakanje doručka ili ručka. Osobe sklone migrenama trebalo bi da se potrude da jedu približno u isto vreme svaki dan i da ne preskakaču obroke.

Udar groma izaziva sevanje u glavi

Promene vremenskih prilika mogu da budu okidač glavobolja kod nekih ljudi. Studija univerziteta Sinsinati pokazala je da je kod osoba koje pate od hroničnih glavobolja 31 odsto veći rizik od glavobolje i 28 odsto veći rizik od migrene na dan kada udari munja, i to u radijusu od 40 kilometara od njihovog doma.

San i stres

Manjak sna može da dovede do glavobolje, isto kao i previše spavanja. Prekid uobičajenog obrasca spavanja može da izazove migrenu. Takođe, ni stres nije zanemarljiv faktor.

Kada potražiti pomoć?

Iako uzimanje tableta koje se kupuju bez recepta može da umiri bol, u nekim slučajevima je potrebno posetiti lekara. Potražite stručnu pomoć ako glavobolja:

- Ometa vaš posao i društveni život

- Javlja se na dnevnoj bazi

- Povezana je s fizičkom aktivnošću ili seksom

- Praćena je zvonjenjem u uhu ili osećajem slabosti (npr. u ruci), problemima sa vidom ili drugim neurološkim simptomima

- Toliko je jaka da uzimate tablete protiv bolova svaki dan.

(Telegraf.rs / izvor: MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA