Antidepresivi nisu za svakoga

Da li u lečenju depresije treba prepisati lekove ili ne, zavisi od tipa mozga. Skeniranje mozga, naročito područja ostrvskog režnja i aktivnosti u njemu pokazatelj je hoće li pacijent bolje reagovati na antidepresive ili kognitivno-bihevioralnu terapiju

  • 0

Moždana aktivnost pacijenta indikator je jesu li lekovi za depresiju kod njega delotvorni ili će mu možda biti bespotrebno propisani, jer bi psihoterapija imala veći učinak, pokazala je studija američkog Univerziteta Emori.

Tokom istraživanja naučnici su pregledali snimke moždane aktivnosti PET skenerom kod pacijenata s depresijom. Otkrili su da određene regije mozga i aktivnost u njima može da otkrije koji bi način lečenja depresije bio najdelotvorniji.

- Pacijenti s niskom aktivnošću mozga u delu “ostrvskog” režnja ili insule lošije reaguju na antidepresive nego oni s većom aktivnosti - rekla je autorka studije dr Helen Majberg.

Ona je dodala i to da bi se kod onih na koje ne deluje terapija pre trebalo opredeliti za lečenje kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom.

- Tip mozga određuje šta će pacijentu povećavati šanse da pobedi bolest. U dosadašnjoj praksi pacijenti su se uglavnom lečili antidepresivima, a to je često potpuno nepotrebno - zaključila je doktorka Majberg.

(Telegraf.rs / DailyMail.co.uk

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA