Deset vrsta hrane koja je loša za vašu kožu

Vaša lepota zavisi od onoga što jedete, s toga treba da obratite pažnju na namirnice koje loše utiču na izgled vašeg tela, pre svega kože

  • 1

Mnoge žene ne vode računa o tome šta stavljaju u tanjir i time nesvesno ugrožavaju, ne samo svoje zdravlje već lep i mladalački izgled kože. Hrana je glavni krivac koji vašu kožu čini lošom i starijom. Upravo zbog toga treba biti svestan svih namirnica koje negativno utiču na njen izgled kako biste njihovim veštim izbacivanjem sa vašeg tanjira održali svoju mladost i lepotu što je duže moguće.

Hrana koja remeti balans vode u organizmu

Dehidratacija izaziva odumiranje kože. Naboranost je takođe rezultat manjka vlage u koži. Istovremeno dehidratacija i akne su međusobno povezani jer odumiranje kože i mrtve ćelije dovode do pojave bubuljica.

Preterana konzumacija soli

Preterano uzimanje soli zadržava dodatne količine tečnosti u telu, što dovodi do otoka i naduvenog izgleda kože. Tekstura kože se takođe remeti preteranim uzimanjem soli. Slana hrana, kiseli krastavci, konzervisana hrana, grickalice i slični proizvodi su loši izvori soli.

Preterano unošenje kofeina

Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u telu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidratacije kože i njenog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidratacije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto važi za čajeve i čokoladu.

Alkohol

Alkohol takođe izaziva manjak vode u telu, dovodi do vazodilatacije koja rezultira povećanim gubitkom vode preko kože. Takođe je faktor koji doprinosi psorijazi.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom

Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije sećera u krvi. Ovo dovodi do povećanog lučenja insulina, pojačane deobe ćelija kože i agregacije mrtvih ćelija, što dovodi do pojave akni.

Preterano konzumiranje šećera

Ovde se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.

Gazirani sokovi

Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi "zlikovci" koji ugrožavaju njen lep izgled.

Prerađena hrana

Prerađena hrana, konzervisano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke, koji su važni za zdravlje kože.

Slobodni radikali

Slobodni radikali negativno utiču na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na ćelijskom nivou jer utiču na strukturu DNK.

Crveno meso

Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može da dovede do upalnih procesa. To se dešava zbog zasićenih masti koje se nalaze u mesu.

Pržena hrana

Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masti prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline podstiču proizvodnju slobodnih radikala pospešujući oksidacijski proces.

Preterano korištenje veštačkih zaslađivača, boja i ukusa

Ove hemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Preterano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.

( T.M. / klix.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    25. jun 2013 | 08:39

    Sudeci po ovom tekstu,mogu samo vodu da pijem da zadrzim lep izgled. -.-'' Zapravo, ako imamo meru i ono sto jedemo, jedemo u normalnim kolicinama nece nam faliti nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA