Kako da sprečite da vam noge smrde?

Leto je mnogima najgore doba samo zbog pomisli na miomirise koji se šire iz pravca njihovih nogu. Ljudi koji muče muke sa preteranim znojenjem stopala koje uzrokuje neprijatne mirise napokon mogu da odahnu. Postoji niz trikova koji veoma uspešno rešavaju ovaj problem

  • 4

Nega stopala je jako bitna tokom čitave godine, naročito tokom ovih sunčanih dana kada su direktno izložena pogledima. Mnoge osobe muče muku sa nogama, naročito neprijatnim mirisima koje uzrokuje preterano znojenje tabana. Srećom, ovi problemi su rešivi.

Sve što je potrebno je da obratite pažnju na uzroke, a onda da savladate načine uklanjanja problema kako biste knačno mogli da uživate u obući, bilo zatvorenoj, bilo otvorenoj, i to bez ikakvih stega.

Kakve čarape nosite?

Jeste li znali da svako stopalo sadrži više od 250.000 znojnih žlezda? Sam po sebi, znoj nema miris, ali zato stvara plodno tlo za bakterije koje se lako šire i stvaraju smrad. Određeni materijali mogu da doprinesu pojačanom znojenju jer ne omogućavaju pravilno "disanje" stopala, stoga lekari savetuju nošenje pamučnih čarapa i izbegavanje onih od veštačkih materijala, poput poliestera ili najlona.

Kakve cipele nosite?

Iako gola stopala znači i manje znojenja zbog čarapa, s druge strane, ono može da znači više znojenja zbog materijala od kojeg su napravljene cipele. Cipele od antilopa ili plastičnih materijala zadržavaju više vlage, što znači da se bakterije lakše šire i uzrokuju vlaženje i loš miris stopala.

Ako se odlučite za sandale ili nošenje zatvorenih cipela bez čarapa, onda unutrašnjost poprskajte dezodoransom ili dečijim puderom pre nošenja.

Rasporedite cipele

Bez obzira o vrsti cipela koje nosite, trudite se da ne nosite isti par dva dana zaredom. Ovo nije modna greška, ali je higijenska "stranputica". Ako uveče idete u grad, obujte drugi par cipela od onih koje ste nosili ujutro ili po danu.

Stopala održavajte čistim i suvim

Najbolja mera za sprečavanje lošeg mirisa stopala je dobra higijena. Koristite antibakterijski sapun kako biste temeljno oprali stopala, i to svakodnevno.

Nakon tuširanja dobro peškirom osušite stopala i posvetite veći deo pažnje na prostor između prstiju. Vaša stopala moraju da budu suva jer na taj način sprečavate nastanak gljivica koje se najbolje razvijaju u vlažnom okruženju.

Redovno radite piling stopala kako biste uklonili mrtve stanice kože i rešili se zadebljanja. Nakon turpijanja peta, nanesite hidratantni losion.

Ulošci

Ulošci s aktivnim ugljem i sodom bikarbonom mogu da budu od velike pomoći ako želite da smanjite loš miris i održite stopala suvima.

Prirodni način

Ako želite da se rešite lošeg mirisa, u lavoru pomešajte vodu i sirće u razmeri 2:1 i nekoliko minuta umačite stopala kako biste eliminisali neprijatan miris. Takođe, možete svakodnevno da uživate u kupki za stopala koja se sastoji od jakog crnog čaja. Ostavite ga neka se ohladi i umačite stopala pola sata. Tanin iz čaja će eliminisati bakterije i zatvoriti pore na stopalima.

( T.M. / ordinacija.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasilije

    25. jun 2013 | 12:18

    srebrnom vodom nekoliko puta operite noge i eto resenja

  • Ševarice

    26. jun 2013 | 14:50

    Praktikujte pranje stopala hladnom vodom, pomaže mnogo, a i dobro je za cirkulaciju.

  • alexa

    25. jun 2013 | 11:37

    Lako odrzavajte higijenu redovno i zimi i leti:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA