Ovako izgleda gips budućnosti (FOTO)

Najsavremeniji 3D štitnik, namenjen onima koji su bili takvi baksuzi da polome ruku, napravljen je od laganog i tankog materijala, prema meri kostiju pacijenta

  • 3

Nova generacija gipsa za imobilizaciju i zarastanje slomljenih kostiju delo je novozelandskog pronalazača Džejka Ivila s Velington univerziteta. Koristeći se rendgenskim zracima i 3D slikama kostiju svojih pacijenata u odnosu na tačku preloma, on je kreirao prototip individualizovanog gipsa nazvanog Cortex.

Kompjuterski program određuje optimalan oblik gipsa, s nešto gušćom podrškom oko samog preloma. Za razliku od tradicionalnog gipsa, novi model dozvoljava koži da diše, savršeno je prilagođen ruci, a i dovoljno je tanak da stane ispod rukava. Ono što je najvažnije, korisnik "Cortex" gipsa može potpuno normalno da se kupa. Takođe, Ivilov izum je biorazgradljiv, tako da nimalo ne šteti životnoj sredini.

- Uprkos svom krhkom izgledu, "Cortex" je izuzetno jak i izdržljiv, tako da predstavlja revoluciju u rehabilitaciji nakon loma kostiju – tvrdi Ivil.

Za izradu gipsa prema prelomu pacijenta potrebno je oko 24 sata, ali očekuje se da će se s razvojem tehnologije 3D štampanja čitav proces značajno ubrzati. Ivilov dizajn već razmatraju brojne ortopedske klinike i bolnice širom sveta kao alternativu tradicionalnom lečenju preloma kostiju.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA