Silikoni povećavaju rizik za rak dojke!

Stručnjaci upozoravaju da su žene koje imaju veštačke grudi izložene povećanom riziku od raka dojke

  • 0

Dame koje su ugradile silikonske implantate u grudi izložene su 26 odsto većem riziku od otkrivanja raka dojke u krajnjem stadijumu. Takođe, one imaju za 38 odsto veće izglede za smrt zbog raka dojke nego žene koje nemaju veštačke grudi.

Do ovog su zaključka došli su naučnici nakon što su analizirali rezultate 12 studija sprovedenih u Evropi, Kanadi i SAD-u. Kako se ispostavilo, žene s silikonskim grudima imaju veće izglede za dijagnozu u kasnom stadijumu raka dojke, zato što su njihovi tumori teže uočljivi.

Doduše, istraživači su istakli da bi ovaj njihov zaključak trebalo uzeti sa zrncetom soli, jer je moguće da su i drugi faktori posredi. Ipak, oni objašnjavaju da je najveći problem to što implantati stvaraju senke na rendgenskim snimcima, što može otežati pregled i dijagnostiku kancera. Na taj način, tumori dojke su u ranijoj fazi skoro neuočljivi, sve dok ne porastu i samim time smanje izglede da žena preživi.

Isto tako, silikonski implantat otežava pravilnu kompresiju dojke prilikom mamografije i tako iskrivljuje pravu sliku zdravstvenog stanja žene. Svim onim ženama koje imaju implantate u grudima, autori ovog istraživanja savetuju da pregled rade i putem magnetne rezonance ili da se mamografija obavlja iz nekoliko različitih uglova dojke.

(Telegraf.rs / Ordinacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA