Rad u bašti nas čini srećnijim od čaše vina

Ako se osećate loše, nema potrebe da posežete za nekim alkoholom, već idite u vrt i brinite se o cveću. To će vas odmah oraspoložiti

  • 1

Baštovanstvo je hobi koji nas usrećuje. Više od 90 odsto ljudi koji u svom dvorištu imaju makar malu baštu tvrde da im rad u vrtu poboljšava raspoloženje. Prema anketi koju je sproveo “Gardeners World” magazin, otkriveno je i to da pasionirani baštovani imaju vrlo male šanse da dobiju simptome depresije.

Anketa je sprovedena na 1.500 odraslih osoba u Velikoj Britaniji. Čak 80 odsto baštovana izjavilo je da je zadovoljno svojim životom, dok je to isto reklo svega 67 odsto onih kojima hobi nije rad u vrtu.

- Već dugo smo svesni da je to tako, ali je tek ovo istraživanje potvrdilo da nas baštovanstvo čini srećnijim. To se dešava delom zbog toga što se brinemo i negujemo živo biće, ali i zbog optimizma koji u nama budi priroda. Koliko god da bude loše vreme i loši uslovi za uzgoj, uvek postoji sledeća godina - rekla je urednica magazina Lusi Hol.

Vrtlarstvo je i te kako značajan hobi koji može da nam poboljša kvalitet života.

- Naučna istraživanja na brojnim univerzitetima jasno pokazuju da je rad u prirodi dobar za zdravlje ljudi. Takođe, znamo da kratkoročno poboljšanje mentalnog stanja čoveka omogućava dobro zdravlje organizma na duge staze. Vrtlarenje unapređuje fizičko zdravlje, ali i donosi psihološke beneficije. Ono vam daje dozu prirode – objasnio je Žil Preti, profesor životne sredine i društva sa Univerziteta Eseks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA