Ako nećete da budete senilni, penzionišite se što kasnije

Odlaganje odlaska u zasluženu penziju smanjuje rizik od javljanja Alchajmerove bolesti I drugih problema sa pamćenjem

  • 3

Radnici koji odlože odlazak u penziju imaju manje šansi da obole od Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, za razliku od onih koji posao napuste sa 60 godina.

Najnovija studija, sprovedena na gotovo pola miliona penzionisanih Evropljana, uzela je u obzir zdravstvene i podatke o penzionom od 429.000 penzionera u Francuskoj.

- Rizik za oboljevanje od demencije opadao je sa svakom dodatnom godinom rada preko zakonskog roka za penzionisanje - rekla je Karol Difui, direktor INSERM-a, francuske države agencije koja je sprovela studiju.

INSERM je svoja otkrića prezentovao na međunarodnoj konferenciji o Alchajmeru u Bostonu. U studiji se navodi da su radnici koji su se penzionisali sa 65, a ne sa 60 imali 14 posto manje šansi da obole od Alchajmera. Stručnjaci su proučavali ljude koji su 12 godina bili u penziji do decembra 2010. godine i došli do zaključka da je svaka godina rada "preko" umanjivala mogućnost obolevanja od Alchajmera koji je nauobičajeniji oblik demencije.

DinHarsli, direktor Naučnik inicijativa u Asocijaciji Alchajmer rekao je da je istraživanje polazna tačka razumevanja kako odlaganje penzionisanja može da nas štiti od demencije. Prema njegovim rečima, studija predstavlja samo produžetak ideje medicinskih profesionalaca da intelektualna i fizička aktivnost odlažu mentalno propadanje, ali je upozorio da je potrebno još istraživanja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jpg

    17. jul 2013 | 23:31

    Nije problem, penziju ionako nećemo dočekati.

  • MikiZr

    17. jul 2013 | 03:36

    Ma da do 80-te je najbolje raditi i onda naucno je dokazana osecas se kao u 20-toj.

  • Zika

    17. jul 2013 | 10:42

    Suptilna priprema za jos jedno podizanje starosne granice za odlazak u penziju... Kako recimo vozac kamiona ili taksista moze da vozi sa 70 godina kad vecina tada nije u stanju da zivi samostalno a da ne pricam o voznji ili nekom drugom odgovornom zanimanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA