Smenski rad je poguban za plodnost

Žene koje često menjaju radne smene dvostruko su sklonije problemima s plodnošću

  • 1

Dame koje na svom radnom mestu rade u različitim smenama imaju tegobe sa snom, neredovne menstruacije, a zbog takvog posla mogle bi da imaju i ozbiljnih problema da dobiju bebu.

Ženama koje su menjale smene trebalo je duže da zatrudne i češće su imale neredovne menstruacije, potvrdili su rezultati nove studije. Pritom, ispitanice koje su radile samo noćnu smenu nisu imale poteškoća sa začećem, ali je kod njih zabeležen veći broj spontanih pobačaja.

Stručnjaci su analizirali niz studija o ovoj tematici, sprovedenih od 1969. godine do danas, a podaci su se ticali 119.345 žena. Otkrili su kako dame koje su radile u različitim smenama - dnevnoj, večernjoj i noćnoj smeni - bile pod većim rizikom od problema s plodnošću, odnosno nisu uspevale da ostanu u drugom stanju tokom perioda od 12 meseci. Ispitanice koje su uvek radile jednu dnevnu smenu, daleko lakše su ostajale trudne.

Takođe, rad u smenama povezuje se sa 33 odsto većim rizikom od neredovne menstruacije, a one ispitanice koje su radile samo noćnu smenu imale su 29 odsto veći rizik od pobačaja. Autorka ove studije doktorka Linda Stoker rekla je da istraživanje nije utvrdilo zašto je rad u više smena povezan s negativnim uticajem na plodnost, ali smatra da se objašnjenje verovatno krije u činjenici da se remeti prirodni bioritam organizma.

(Telegraf.rs / Ordinacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noćna smena

    11. avgust 2013 | 01:51

    Kada da pravim bebu, kad radim svaku drugu noć?! Da muža povedem na posao? Studija tačna :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA