Kreme za sunčanje izazivaju alergiju!

Poslednjih nekoliko decenija smo svedoci sve štetnijeg delovanja UV zraka na zdravlje. Sunčanje nezaštićene kože povećava rizik od nastanka opekotina i raka kože. Iz tog razloga je nužno nanositi kreme za sunčanje. Međutim, ni one nisu bezbedne za svakog

  • 0

Alergije na losione za sunčanje mogu da se jave kao reakcija na jedan od velikog broja njihovih sastojaka, a najčešći uzročnici za promene na koži su veštački mirisi i konzervansi koji se stavljaju u njih. Alergija na kreme za sunčanje čine oko jedan odsto od ukupnog broja svih kožnih alergija.

Takođe, trebalo bi da znate da postoje slučajevi alergije na sunce. Iako su retki, zahtevaju posebnu pažnju i savetovanje sa dermatologom.

Ako ste primetili alergijsku reakciju na kreme za sunčanje, potražite kreme koje sadrže cink-oksid koji će ublažiti osetljivost kože. Koji god proizvod da izaberete, dobro bi bilo da ga testirate na manjem delu kože, naročito ako je vaša koža osetljiva. Nanesite tanak sloj kreme iznad dlana i sačekajte nekoliko dana kako biste videli kako će vaša koža reagovati na kremu.

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno koriste kreme za sunčanje, uključujući i zimske mesece, imaju manji rizik od nastanka alergijskih reakcija na kreme. Ljudi koji kreme koriste isključivo tokom letnjih meseci trebalo bi da budu oprezniji. Kombinacija morske soli ili hlora, sunca i preterano suvog ili vlažnog vazduha vašu kožu može učiniti još osetljivijom nego inače.

Ako ste primetili alergijsku reakciju na kremu za sunčanje, potražite kremu koja je namenjena za izrazito osetljivu kožu i posavetujte se sa dermatologom.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA