Uvrede i psovke na račun kilaže najviše bole

Stručnjaci kažu da je uvredljivo sve ono što se u nekom određenom društvu smatra tabu temom. Na zapadu, problematične su reči koje opisuju ljude, njihovu rasnu pripadnost ili telesni hendikep

  • 0

Seks odavno više nije tabu tema. Moderno vreme je donelo neke nove tabu teme, barem što se tiče onoga što je uvredljivo. Jedna od novijih tema modernog doba vezana je za fizički izgled. Stručnjaci u Velikoj Britaniji su se pozabavili smerom i evolucijom psovki i došli do zaključka da je društvo postalo sve detinjastije.

U srednjem veku uvredljive reči su se odnosile na seks, odnosno imale su seksualnu konotaciju, a česte su bile i uvrede na račun religije. Vremenom je rečnik uvreda proširen i za najgore psovke počele su da važe one koje sadrže reči kojima se opisuju neke telesne funkcije.

 

Tako i danas, na primer, u najveću uvredu spada kada nekoga nazovete debelim. Stručnjaci kažu da je uvredljivo sve ono što se u jednom društvu smatra tabu temom. Najuvredljivije su i reči koje opisuju ljude, njihovu rasnu pripadnost ili telesni hendikep.

Ustanovljeno je da tradicionalne psovke, poput one "odj**i" gotovo više nikoga ne pogađaju, a i za to postoji objašnjenje. Seks više nije tabu tema kao što je vekovima bio, pa je izgubio dobar deo svoje moći. U moderna vremena se najčešće koriste ružne reči kojima se vređa nečiji fizički izgled. Po svemu sudeći, one najviše pogađaju u metu.

( Telegraf.rs/ izvor: "Večernje Novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA