Slanina povećava rizik od dijabetesa

Česta konzumacija crvenog mesa, odnosno slanine, viršli i hamburgera povećava rizik od dijabetesa

  • 2

Nacionalni univerzitet u Singapuru sproveo je istraživanje na 149.000 muškaraca starih od 16 do 20 godina ispitujući uticaj konzumiranja crvenog mesa na rizik od dijabetesa prilikom čega je ustanovljeno da unos tog mesa povećava mogućnost oboljevanja od šećerne bolesti.

Ispitanici su jeli crveno meso od pola do dve porcije dnevno, pri čemu je jedna porcija sadržala dve kriške slanine, jedan hot dog ili hamburger od 120 grama. Promena prehrambenih navika i smanjenje unosa crvenog mesa tokom prve četiri godine studije nije pokazala značajnu povezanost s rizikom od dijabetesa, ali je studija pokazala da se manjim unosom crvenog mesa smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto tokom narednih 12 do 16 godina života.

Studija, objavljena u stručnom časopisu “JAMA Internal Medicine”, potvrdila je pozitivan uticaj smanjene konzumacije crvenog mesa na celokupno zdravlje.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeka

    7. avgust 2013 | 10:45

    To pojedine neće odvratiti od prežderavanja.

  • Fors

    13. avgust 2013 | 13:26

    Hamburgeri i ostali otpaci i moze da izostanu...al slaninu ne davam ni za brdo karamela pa i jos 100 grama gratis da mi daju na to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA