Anoreksične devojke su često autistične

Naučnici koji proučavaju devojke s poremećajem ishrane, anoreksijom, utvrdili su da se kod njih mogu pronaći crte autizma češće nego kod prosečne populacije. U pitanju je saznanje za koje se nadaju da bi moglo da pomogne anoreksičnima da savladaju svoju bolest

  • 0

Mlade dame koje pate od anoreksije neretko imaju dosta crta koje su specifične za ljude s autizmom. Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Sajmona Barona-Koena, iz Centra za istraživanje autizma pri Univerzitetu u Kembridžu, pokazala je da u poređenju sa običnim vršnjakinjama, one s anoreksijom poseduju natprosečni broj autističnih osobina.

- Kod njih je pronađen neuobičajen interes za sistem i red, a nizak nivo empatije, što je slično, ali manje izraženo kod osoba sa autizmom. Ispada da bi ova dva oboljenja mogla da imaju zajedničke faktore - rekao je Baron-Koen.

Tradicionalno, anoreksija se tumači isključivo kao poremećaj ishrane. To je razumljivo, budući da opasno niska težina i rizik od pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet. Međutim, ovo novo istraživanje sugeriše da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može deliti puno s umom osobe sa autizmom.

U Sjedinjenim Američkim Državama svako pedeseto dete školskog uzrasta ima dijagnozu autizma, dok ih je u Evropi manje. Dijagnozu pretežno imaju dečaci. Međutim, Boni Ajung, koja je radila sa Baron-Koenom na poslednjem istraživanju, smatra da je moguće da se previdi broj ženskih osoba sa autizmom, jer se kod njih prvo uoči anoreksija.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA