MAROKO: Vrela pustolovina po afričkoj Švajcarskoj

Maroko je nastao mešavinom naroda i uticaja. Izlazi na Atlantski okean i Sredozemno more, a u srcu zemlje ističe se planinski masiv Atlas, zbog čega ga često nazivaju afričkom Švajcarskom

  • 0

Kraljevina Maroko odeljena od Evrope Gibraltarskim moreuzom je destinacija za sve ukuse, bilo da je u pitanju želja za odmorom u hotelu na obali mora, avanturistička pustolovina po unutrašnjosti zemlje ili kulturno istorijska šetnja gradovima.

Mešanjem naroda i uticaja nastalo je društvo koje je izgradilo prelepi Maroko, koji i dalje čuva živopisne slike drevnih vremena. Ova nesvakidašnja zemlja ima obalu na Atlantskom okeanu i Sredozemom moru.

U srcu zemlje je planinski masiv Atlas, pa zbog toga Maroko nosi ime afrička Švajcarska. Deo teritorije zazuzima Sahara u kojoj su dom našla mnoga etnička plemena. Čuveni Berberi sa svojim umetničkim radinostima moguse sresti u celoj zemlji, ali njihova postojbina je pojas prema Alžiru.

Moderni drušveni trendovi su ovu takoreći bajkoliku zemlju pretvorili u savremeno društvo sa kosmopolitskim gradovima i mondenskim letovalištima.

Big Blue je za predstojeću sezonu pripremio ture po kraljevskim gradovima kao i letnji odmor u najlepšim letovalištima. Kao što smo rekli bilo da je povod odmor, provod, šoping, kulturno istorijsko razgledanje, Maroko svima nudi po nešto.

Najprimamljivije su ture po Marakešu, Fezu, Agadiru, Kazablanci, a kako bi odgovorili na želje svih, Big Blue je spremio tri paketa: Standard, Comfort i Superior.

Tema je ista, obići gradove, videti karavane, kupovati zlato i bisere, garderobu i predmete od kože, začine, jesti u restoranima gde salvete mirišu na šafran, pogledati izbliza kraljevsku palatu, obići džamije, živeti sa narodom koji je tako jednostavan i prijateljski orjentisan. Svaka tura je prilagođena individualni afinitetima bilo da želite hotel sa 3,4 ili 5 zvezdica. Cena aranžmana je od 469 evra.

Kazablanka, ekonomski centar Maroka, neodoljivi spoj starih građevina i novih arhitektonskih dragulja rađenih u art deko stilu, među kojima su se zbile neodoljive pijace, oivičene prelepim plažama.

Marakeš je raj za kupoholičare i sve one koji uživaju u cenjkanju na uličnim tezgama i pijacama. Važno je još prvog dana shvatiti sledeće – koliko god da ste nešto platili nemojte se kajati. Pojam "tržišna cena" ne postoji, niti postoje pravila. Istina je da je realna vrednost proizvodi, onolika je koliko ste u tom trenutku nešto platili. Već sledećeg momenta stvari su drugačije...

Jedino pravilo je da se bolje prolazi na tezgama koje su smeštene u uličicama u koje turisti mnogo ne zalaze. Šoping groznica počinje već na glavnom Trgu Djema el-Fna. Tokom dana ovo je tržnica gde možete kupiti voće, začine, hranu... Na svakih nekoliko metara možete se osvežiti svežim sokom od marokanskih pomorandži ili pojesti osvežavajući plod kaktusa, tzv. kaktusovu jabuku, koji vam prodavac čisti na licu mesta.

Za razliku od većine marokanskih letovališta na Atlantiku, Agadir je zaklonjen od vetra i talasa sa okeana. Grad na južnom delu atlantske obale Maroka Agadir je turistička atrakcija pre svega zbog svoje geografske lokacije – smešten je u mirnom zalivu sa ogromnom peščanom plažom, a okružen je planinama Antiatlas i pustinjom Saharom. I tako šetnja se nastavlja prema želji i ličnim interesovanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA