Bebe rođene carskim rezom sklonije alergijama

Ukoliko imate mogućnosti da birate, gledajte da vaše dete na svet dođe prirodnim putem

  • 0

Deca rođena carskim rezom češće su žrtve alergija od onih rođenih prirodnim putem, a razlog za to mogla bi da bude nedovoljno raznovrsna crevna flora, objavili su švedski naučnici.

Stručni tim je pratio razvoj crevne flore kod 24 male dece. Devetero njih bilo je rođeno carskim rezom, a petnaestero vaginalnim putem. Koristeći se molekularno-biološkom analizom stručnjaci su proučavali spektar bakterija u crevima, prenosi portal "Medical News Today".

Tokom prve dve godine života, deca rođena carskim rezom imala su manje raznoliku crevnu floru od vršnjaka rođenih prirodnim putem. Ovo se posebno odnosilo na grupu bakterija za koje se zna da su povezane sa zaštitom od alergija. Naučnici veruju da su ova deca najverovatnije pod većim rizikom za razvoj alergijskih reakcija, ali su i dijabetes i sindrom “nervoznog creva”, odnosno iritabilnog kolona, češći kod dece rođene carskim rezom.

- Carski rez ponekad predstavlja nužan izbor. Međutim, važno je da i majke i lekari znaju da takav vid porođaja može da utiče na zdravlje dece - kazala je autorka studije, Marija Jenmalm, profesor alergologije na univerzitetu u Linkoepingu.

Sve ukazuje na to da su dečija creva sterilna sve do rođenja. Naseljavanje različitih zdravih vrsta bakterija u organizam nužno je za razvoj i sazrevanje imunološkog sistema u prvim godinama života.

(Telegraf.rs / Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA