UGASITE TV: Televizija ometa razvoj dece

Prema nedavno rađenim istraživanjima, TV ometa razvoj dece čak i kada ga ne gledaju. Upaljen televizor u prostoriji u kojoj su deca ometa njihovu igru, a u isto vreme ostavlja trajne posledice na razvoj njihove pažnje

  • 2

Televizijski program u pozadini ometa decu u igri i može da utiče na razvoj pažnje, ističe se u novoj studiji američkih istraživača.

Čak i kada deca ne gledaju TV, to ih može omesti u igri i loše uticati na razvoj pažnje.

Kada se deca uzrasta od 3 do 5 godina igraju u prostoriji u kojoj je uključen TV s nekim programom za odrasle, u proseku se igraju 5 odsto manje što znači da kada TV ne radi, dečja igra traje duže.

"Naši dokazi pokazuju da televizija sprečava decu da održe pažnju u vreme kada tokom razvoja počinju da organizuju svoje veštine pažnje i ponašanja", rekao je autor studije Danijel Anderson, profesor psihologije na Univerzitetu Masačusets.

Roditelji misle da to nema uticaja jer programi nisu namenjeni deci. Međutim, to što dete nije direktno usmereno na televiziju ne znači da ne postoji ometajući efekat.

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se deca uzrasta od 2 godine i mlađa uopšte ne izlažu televizijskom ekranu.

Za stariju decu preporučuje se ograničeno vreme pred ekranima, uključujući televiziju, video-igrice i upotrebu kompjutera na jedan do dva sata na dan aktivnog gledanja.

Zbog činjenice da su mnoga deca izložena "pozadinskoj" televiziji, a vizualni i zvučni signali se menjaju na od prilike svakih 5 sekundi, Anderson i njegove kolege su se zapitali utiče li to na veoma malu decu.

Njihova studija povodom toga, objavljena u jednom američkom časopisu, uključivala je 50 dece uzrasta od 12 do 36 meseci.

Svako dete snimano je na video-traci sat vremena u okolini sličnoj roditeljskoj sobi, pri čemu su roditelji zamoljeni da ograniče komunikaciju sa decom.

Deca su bila raspoređena u grupe u kojima su se jedni igrali u prostoriji u kojoj nije bio ključen TV, a drugu prostoriji u kojoj je radio televizor. Dečja igra je bila kraća za oko polovinu vremena u slučajevima kada je TV bio upaljen.

Pedijatar Danijel Bronfin poistovećuje televiziju u pozadini sa pasivnim pušenjem.

"Sve brige koje imamo vezane za gledanje dečjeg programa odnose se i na pasivno gledanje, što ometa decu u detinjstvu i igri", kazao je Bronfin, dodajući da ta vrsta konstantne ometenosti može biti jedan od razloga koji doprinosi porastu poremećaja u ponašanju, kao što je poremećaj smanjene pažnje.

Zato doktori Anderson i Bronfin preporučuju da roditelji isključe televizore kada je dete u sobi jer, kako je istakao Anderson, neke emisije za decu imaju svoju vrednost i deca iz njih mogu učiti, ali to je nešto sasvim drugačije od televizije u pozadini.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dasa

    26. avgust 2013 | 12:04

    Sada svi roditelji misle, ma daj sva djeca gledaju šta ima veze, šta će mu biti od tv-a ili komp-a. Stručnjaci i školovani ljudi su proučili. Djete kada čita knjigu u svom mozgu sebi stvara slike, i tako mu se mozak razvija, ali kad gleda tv ili se igra videoigrica on vidi svu scenu i sve slike i tako mu se mozak ne razvija. Moja kćerka dok je gledala tv svaki dan je dolazila sa papirićem na kojem je pisalo GOSPOĐO DANISA TREBATE DOĆI NA RAZGOVOR U ŠKOLU U 9h. Poslije sam čitala, izučavala i jednog dana sam odlučila da tv nesmije postojati u mojoj kući, posle toga malo vježbe i truda i moja Maja među najboljima u razredu. Za godinu i pol ima svoju mini-biblioteku u sobi. Roditelji maknite TV, a knjige skupljajte jednog dana ćete saznati da je i vama, i vašem djetetu dobro došlo.

  • Tutor

    23. avgust 2013 | 08:47

    Koju igru? Na kompu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA