• 1

Uskoro stiže herpes-vakcina protiv HIV-a!

Američki naučnici oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja na majmunima koji su pokazali da nova vakcina uspešno štiti ove životinje od SIV-a, ekvivalenta ljudskom HIV-u. Isti princip trebalo bi uskoro da se primeni i na ljudima

  • 1

Naučnici su došli do vakcine koja, zahvaljujući citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, uspešno štiti majmune od SIV virusa, ekvivalenta ljudskom HIV-u, izazivaču neizlečive side, navodi Bi-Bi-Si. Američki stručnjaci oduševljeno su predstavili rezultate istraživanja koji su pokazali da je u slučaju devet od ukupno šesnaest majmuna vakcina protiv SIV-a bila delotvorna.
Isti princip trebalo bi sada primeniti i na ljude i ispitati koliko vakcina može biti efikasna u sprečavanju širenja HIV-a. Profesor Luis Piker sa "VGTI" instituta Univerziteta u Oregonu tvrdi kako je iskorenjivanje ovog, kao i bilo koje druge vrste virusa, veoma težak posao, jer uvek mogu postojati ćelije koje su izmakle analizi.


Tim naučnika radio je s veoma agresivnom vrstom virusa pod nazivom SIVmac239, koji je i do sto puta smrtonosniji kod majmuna nego što je HIV kod ljudi. Majmuni zaraženi virusom umirali bi u proseku posle dve godine. Iako su i posle ovog vakcinisanja pojedini majmuni izgubili bitku protiv virusa, u slučaju više od polovine posmatranih životinja koje su primile vakcinu situacija je bila znatno bolja.
- U dobrom delu slučajeva, uz veoma stroge kriterijume, došli smo do situacije u kojoj u telu majmuna nije ostao nijedan trag virusa - navodi profesor Piker.

Vakcina je zasnovana na drugom virusu, citomegalovirusu (CMV) iz porodice herpesa, koji je upotrebljen kako bi se odbrambeni sistem majmuna pokrenuo na borbu protiv molekula SIV-a. Naučnici su prvo vakcinisali makaki-rezus majmune, nakon čega su ih izložili SIV-u. Uočili su da se u početku virus brzo stabilizuje u organizmu i širi još brže. Ali već sa prvom reakcijom organizma i njegovog odbrambenog sistema, virus je bio uništen.
Majmuni koji su pozitivno reagovali na vakcinu, nakon vakcinacije bili su otporni na virus narednih godinu i po do tri godine. Profesor Piker objašnjava da njegov tim i dalje radi na tome da otkrije razlog zašto je vakcina "radila" samo u slučaju devet od šesnaest majmuna.
- Razlog bi mogao da bude u tome što je SIV veoma patogen virus, i ovo je najbolje što možemo da postignemo. Bitka je i dalje u toku, i za sada je rezultat takav da polovina slučajeva daje pozitivne rezultate, dok u polovini slučajeva majmuni, nažalost, umiru - objasnio je profesor Piker.

Ono što javnost najviše interesuje jeste to da li bi iste ili slične vakcine mogle da se koriste i kod ljudi, s obzirom na to kolika je sličnost SIV-a i HIV-a. Kako bi došli do tog otkrića, profesor Piker navodi da je potrebno da se uvere da je njihov proizvod sto odsto bezbedan, jer bi rizik bio suviše velik.
(Telegraf.rs / RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima