• 0

OPREZ: Tetovaže izazivaju rak!

Stručnjaci se plaše da bi kod ljudi koji imaju veliki broj tetovaža moglo da dođe do nagomilavanja mastila, punog kancerogenih toksina, u ključnim organima u telu

  • 0

Tetoviranje vrlo lako može da izazove rak! Stručnjaci smatraju da nanočestice mastila mogu da uđu u krvotok, akumuliraju se u slezini i bubrezima, i samim tim naruše sposobnost tela za filtriranje otrova. Studije su otkrile da neke boje koje se koriste za tetoviranje sadrže dobro poznate kancerogene materije i zato naučnici apeluju na bolju regulaciju u ovoj oblasti.
Navodno, određene vrste i boje mastila sadrže supstance kao što su kobalt i živa, koje su veoma toksične za ljude. Dezmond Tobin, direktor instituta pri Univerzitetu Bredford u Velikoj Britaniji ističe da su istraživanja pokazala sasvim dovoljno, a to je da su navedene supstance otrovne i pogubne po ljudsko zdravlje.

- Neke boje se prodaju s malo ili bez ikakvih pratećih podataka o proizvodu, tako da njihov sastav ostaje enigma za ljude koji ih koriste - rekao je on.
Foto-ilustracija: Foter/Mez Love

Foto-ilustracija: Foter/Mez Love


Jedno istraživanje u Danskoj je pokazalo da su kancerogene hemikalije pronađene u 13 od 21 uzorka mastila koja se najčešće koristi za tetoviranje u Evropi. Stoga stručnjaci osim što upozoravaju na ove činjenice, apeluju i na uvođenje strožih propisa u ovoj oblasti.
(Telegraf.rs / DailyMail)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima