• 1

DOĐE MI DA TE PORUČKAM: Zašto bebe toliko ukusno mirišu?

Ako vam je ikad palo na pamet da biste voleli da pojedete svoje novorođenče, ne brinite se. S vama je sve u redu. Naravno, pod uslovom da svoju želju ne sprovedete u delo

  • 1

Novorođene bebe toliko slatko mirišu da naprosto poželimo da ih pojedemo. Nije ni čudo! Najnovija studija objavljena u "Frontiers in Psychology" objašnjava da miris novorođenčeta majkama, ali i drugim ženama, aktivira iste centre u mozgu koji se uključuju kad se pred nama nalazi omiljena poslastica, poput čokolade. No, za svaki slučaj da napomenemo, ovo ne znači da su bebe za jelo!
Istraživači su ekstrahovali "bebeću aromu" iz benkica dece stare samo dva dana i dali su ih dvema grupama žena da ih pomirišu. U prvoj grupi su bile dame koje su se u nekom trenutka svog životu ostvarile kao majke, a u drugoj one koje još uvek nisu rađale.


Bez obzira na to da li imaju decu ili ne, sve žene su reagovale isto!
- Miris novorođenčeta aktivira centar za nagrađivanje u mozgu, isti onaj koji se aktivira kada se pred nama nalazi ukusna hrana, kada znamo da će nam se upravo nešto lepo desiti ili kod narkomana koji se sprema da uzme drogu - objašnjava jedan od autora istraživanja Johan Frazneli sa Univerziteta u Montrealu.

Ipak, reakcija je bila daleko jača kada su benkice "njuškale" žene koje su majke.
- Moguće je da sam porođaj izaziva tako jake hormonalne promene koje doživotno utiču na centar za zadovoljstvo u mozgu. Međutim, postoji šansa da u svemu tome veliku ulogu ima i pozitivno majčinsko iskustvo - smatra Frazneli.
Otac, Ćerka, Porodica, Roditeljstvo, Beba
Nažalost, u ovo istraživanje nisu bili uključeni i muškarci, a bilo bi veoma zanimljivo saznati kako oni reaguju na mirise beba.
Na kraju, moramo još jednom da vam naglasimo: Ma kako da je slatka, nemojte da vam je palo na pamet da pojedete svoju ili ma čiju bebu!
(Telegraf.rs / Huffingon Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima