Porodično nasilje uzrok većeg broja abortusa

Stručnjaci smatraju da bi zdravstveni radnici trebalo da budu svesniji moguće povezanosti namernog pobačaja i nasilja u kući

  • 2

U izveštaju objavljenom u britanskom stručnom časopisu "Obstetrician and Gynaecologist" ističe se da je broj žena u koje od svog ginekologa traže prekid trudnoće i dalje veliki. Nažalost, svaka treća otkrila je da je bila žrtva porodičnog nasilja.

Autori izveštaja smatraju da je potrebna viša svest o nasilju u porodici i tvrde da njihovo istraživanje ističe potrebu za podrškom ženama koje žele da prekinu neželjenu trudnoću koja je nastala kao rezultat nasilničkog odnosa prema njima.

Trideset odsto žena koje po drugi put idu na pobačaj navodi da su bile u nasilnoj vezi, a žene koje su imale tri ili više abortusa dva i po puta češće su žrtve psihičkog ili seksualnog zlostavljanja od strane partnera.

- Pobačaji povezani s nasiljem u porodici predstavljaju ozbiljan društveni i javnozdravstveni problem, na koji se nedovoljno obraća pažnja – rekao je autor istraživanja dr Gilijan Ešton iz Srednje škole za medicinske sestre “Florens Najtingejl” u Londonu.

Ešton smatra da lekari i ostali zdravstveni radnici koji rade sa ženama koje se odluče na abortus najpre mogu da otkriju žene koje su žrtve porodičnog nasilja, a zatim su i prvi koji mogu da im pruže neophodnu podršku i pomoć.

Stručnjaci procenjuju da se godišnje u svetu obavi oko 46 miliona abortusa, što varira u zavisnosti od toga o kojoj zemlji se radi.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nekonebitan

    2. oktobar 2013 | 14:17

    Gej parada je normalna a abortusi nisu?Zene se odlucuju na abortuse jer ih muskarci prisiljavaju na to.Ovi ''muskarcici'' koji komentarisu abortusd,uglavnom su oni ti koji na recenicu ''trudna sam'',reaguju : nije moje. Ili ''sredicemo to''.....

  • pobunjenik

    3. oktobar 2013 | 10:58

    Ja sam muškarac, ali nikada nikome ne bih preporučio tako nešto! Prvo se zaštiti, pa onda probaj. Nasilje je normalno na ovim prostorima, ali se treba braniti od njega svim sredstvima(bukvalno svim). Ko te bije, zaspaće, a onda niko nije toliko jak... Druga stvar u vezi ovoga! Devojke život je samo jedan, čuvajte zdravlje! Moje dete ne bih dao nizašta na svetu! A ti frajeri tipa nije moje ili sredićemo mi to, stara fora za naivne devojke!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA